Руски съд отложи процеса за забрана на дейността на организациите на Алексей Навални

17 май 2021 16:42

 Руски съд отложи процеса за забрана на дейността на организациите на Алексей Навални
© Getty images (архив)
151 2

Руски съд отложи днес процеса за разглеждане по същество на иска на прокуратурата организациите на опозиционера Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) да бъдат обявени за екстремистки в Русия. Според привърженици на опозиционера целта на тази мярка е да се заглуши гласът му чрез обявяване на цялото му движение извън закона, предаде АФП.

След едночасово заседание на Московския градски съд процесът, който се води при закрити врата, бе отложен за 9 юни. Според адвокатския екип "Команда 29" ("Екип 29"), който защитава въпросните организации, обвинението е представило нови аргументи, изискващи това отлагане. "Получихме шест нови некласифицирани тома и много повече категоризирани като секретни", обясни адвокат Иван Павлов на излизане от съда.

Утре в руския парламент на първо четене ще се състои обсъждане на законопроект, забраняващ на хората, участващи в екстремистки групи, да бъдат депутати. Текстът е изготвен преди парламентарните избори през септември, в които разчитат да участват привърженици на Навални. Самият той няма право да участва и от януари е в затвора.

В Русия се готви закон, недопускащ до избори привържениците на Навални

Прокуратурата поиска в средата на април няколко организации, свързани с опозиционера, да бъдат обявени за екстремистки, което ще повлече след себе се тежки присъди затвор за неговите сподвижници. В края на февруари Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) беше осъден на две години и половина затвор по дело за измами от 2014 г., като присъдата е считана от мнозина за политически мотивирана.

Офисите на организациите на опозиционера и домовете на негови сътрудници са били често обискирани през последните години, а Фондът за борба с корупцията (ФБК) вече е категоризиран като "чуждестранен агент", стъпка, която цели да заглуши гласа му, както казва самият Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный).

Един от най-изявените критици на руския президент Владимир Путин се надяваше да издигне кандидати за депутати, а когато това не е възможно, да използва тактиката си за интелигентно гласуване, насочена към подкрепа на кандидатите с най-големи шансове да победят кандидатите на Кремъл.

 

151 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Amandaahqua

2021.05.18 | 22:13

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Susanjnwxa

2021.05.18 | 02:50

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини