Учен: "Чернобил" може да гръмне отново

  • 12 май 2021 17:59

  • 3744
  • 0
Учен: "Чернобил" може да гръмне отново
© gettyimages

Учени са засекли поток от неутрони, който идва от затворена стая на АЕЦ "Чернобил", което означава делене на ядрен материал. Стаята е сред най-тежко засегнатите от радиацията места в цялата централа. Около този район на четвърти реактор започва да се наблюдава повишение в неутронния фон.

При това положение не може да се изключи нов взрив, 35 години след този, който засегна цяла Европа, обявява ядрения физик Нийл Хаят от Университета в Шефийлд, който се наема със задачата да установи каква е настоящата ситуация в АЕЦ-а, 35 години след най-кошмарната атомна авария в човешката история, пише webcafe.

Трагедията в Чернобил в цифри

По тази причина Хаят тепърва ще работи съвместно с украински специалисти по ядрена енергетика, с които да се разбере доколко има повод да се тревожим. Засега физикът е убеден само в едно - не можем напълно да изключим вероятността за нов тежък инцидент в украинската атомна електроцентрала, въпреки че процесите там могат и да затихнат по естествен път.

Неутроните идват от Субреакторна стая 305/2 до каято никой няма достъп.

"Към момента имаме само предположения", казва Максим Савелиев от Института за безопасност на ядрени реактори в Киев. "Има много неизвестни, но не можем да изключим възможността за нов инцидент", допълва той.

"Като живи въглени в барбекю" - така престижното списание Science определя настоящата ситуация в Чернобил.

Добрата новина, според Хаят, е, че процесът на неутронно делене все още е достатъчно бавен. Лошата е, че учените имат едва няколко години, в които да решат как да постъпят.

Новият саркофаг до огромна степен успява да спре проникването на дъждовна вода и така да спре лъчението в определени области на АЕЦ "Чернобил". Въпреки това екипът на Хаят и украинските им колеги наблюдават сериозно повишение в други части на централата, какъвто е примерът със стая 302.

Няма вероятност да станем свидетели на взрив като този от април 1986 г., но все пак може да се стигне до неконтролируеми изригвания на ядрена енергия. Те от своя страна застрашават да сринат цялата крехка структура на четвърти блок и да стигнат до загробените под него тонове ядрено гориво, а това вече би освободило невероятни количества радиация във въздуха.

Украйна има амбициите в даден момент да изведе ядрените отпадъци изпод руините на Чернобил.

Последвайте канала на

Novini.bg
3744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини