Лавров: Вредно е Западът да налага контрол над глобалните решения

07 май 2021 20:56

Лавров: Вредно е Западът да налага контрол над глобалните решения
© Getty Images
848 9

Действията на западните страни, целящи да узурпират процеса на вземане на глобални решения, са вредни, заяви руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи на онлайн-заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на "поддържането в международните отношения на многостранната система, в която ООН играе централна роля", предадоха Франс прес и ТАСС.

След като водещите западни страни са се сблъскали с невъзможността да налагат своите едностранни или блокови приоритети на други държави в рамките на ООН, те се опитват да върнат назад процеса на формиране на многополюсен свят и да спрат хода на историята. За тази цел се пропагандира концепцията за т.нар. ред, основаващ се на правила - концепция, замислена като замяна на международното право. Не е излишно да напомним, че международното право вече се състои от система от правила, но правила, съгласувани на универсални форуми и отразяващи консенсус или възможно най-широко съгласие, отбеляза Лавров.

"Целта на Запада е да противопостави на съвместните колегиални усилия на всички членове на световната общност други правила, които се изработват в закрити, неинклузивни формати, а след това се налагат на всички останали", подчерта руският външен министър. "Смятаме за вредни подобни действия, заобикалящи ООН, насочени към узурпиране на процеса на вземане на решения, претендиращи за глобално приложение".

Лавров посочи като пример известната идея на администрацията на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в за планираната среща на високо равнище на демокрациите. "Създаването на нов клуб по интереси на открито идеологизирана основа може да изостри още повече международното напрежение, да задълбочи разделителните линии в света, който се нуждае от обединяваща програма повече от всякога", заяви външният министър. "Списъкът на демокрациите, които ще бъдат поканени на тази среща на високо равнище, разбира се, ще съставят самите САЩ", добави той.

Лавров посочи и още една инициатива, претендираща според него за глобално лидерство - идеята на Франция и Германия за създаване на алианс в подкрепа на многополюсния подход. Естественото място за разглеждане на тази идея е именно в ООН, подчерта той. "Париж и Берлин обаче мислят другояче", каза Лавров и отбеляза, че в публикувания от двете европейски столици документ се изтъква "централната роля на ЕС и на евроинституциите" за развитието на многополюсния модел.

"Ще кажете, че това е нескромно, но ЕС не смята така и обявява своята изключителност, въпреки всички клетви за равенството и братството", подчерта Лавров. Създаването на партньорства по теми, които вече се обсъждат в ООН или специализирани организации е доказателство за известна еднополюсност на Запада, допълни той.

"Многополюсният свят не се разглежда като начин да работим заедно за вземане на колективни решения, а по-скоро като начин да се налагат правила на другите", подчерта руският външен министър.

В края на речта си Лавров получи подкрепата на китайския външен министър Ван И, по чиято идея е организирано заседанието, отбелязва АФП.

Novini.bg
848 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Da be

2021.05.08 | 08:14

9
Typanar.
Da be

2021.05.08 | 08:13

8
Aj razkaraj se be!
Da be

2021.05.08 | 08:13

7
Lavrov da si go...
kadeto stapi ruski botu6

2021.05.08 | 08:00

6
treva ne nikne.......................
kadeto stapi ruski botu6

2021.05.08 | 08:00

5
treva ne nikne.......................
ХА-ХА

2021.05.08 | 00:11

4
Тоя боклук още ли не е умрял. Руски цървул.
Сорос

2021.05.07 | 23:45

3
Мечтател. Пхахахах

2021.05.07 | 21:40

1
КОНТРОЛЪТ ТРЯБВА ДА НАЛАГА РУСИЯ!

2021.05.07 | 22:40

2
Той запада е 70 % интернационал самите те вземат решения

Добави коментар

Водещи новини