Украйна откри нов обект за ядрени отпадъци в Чернобил

  • 26 април 2021 20:24

  • 1081
  • 1
Украйна откри нов обект за ядрени отпадъци в Чернобил
© Getty Images/Guliver

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога откри днес ново хранилище за ядрени отпадъци в Чернобил - мястото на най-тежката ядрена авария в света, разиграла се преди точно 35 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Зеленски, който посети Чернобил заедно с генералния директор на Международната атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси, се зарече "да превърне забранената зона, както е наричан Чернобил, в зона на възраждане".

"Украйна не е сама, тя има широка подкрепа сред партньорите си", увери нейният президент. "Това ново хранилище беше въведено в експлоатация и е много важно, че днес ще бъде получен лиценз за поддържане на новото хранилище", добави той.

Украинските власти решиха да използват обезлюдената забранена зона около АЕЦ "Чернобил", за да построят обект, където страната ще складира ядрените си отпадъци през следващите сто години.

Понастоящем Украйна има четири атомни електроцентрали и трябва да извозва ядрените отпадъци от тях в Русия. Новото хранилище ще позволи на украинското правителство да спестява по 200 милиона долара годишно, отбелязва АП.

МААЕ "ще продължи да работи неуморно по въпросите на извеждането от експлоатация, радиоактивните отпадъци и ликвидирането на екологичните последици, свързани с Чернобилската авария", написа в Туитър Рафаел Гроси.

Късно вечерта на 26 април 1986 г. Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, на 110 километра северно от Киев, избухва и предизвиква пожар. Сградата е разрушена, а в небето са изхвърлени ядрени частици.

35 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Радиация продължи да изтича от сградата на реактора до 2019 г., когато цялата сграда беше покрита с огромен заслон с формата на арка.

На 35-ата годишнина от трагедията украинските власти разсекретиха днес документи, показващи, че в АЕЦ "Чернобил" на няколко пъти преди 26 април 1986 г. е имало сериозни инциденти.

Украинската Служба за сигурност разкри, че съветските власти на 8 юли 1986 г. са издали указ, класифициращ всички подробности около Чернобилската катастрофа, включително броя на разболяващите се хора. Според службата през октомври 1987 г. френски журналист опитал да отнесе в чужбина проби от почвата и водата, но КГБ разменило пробите му с чисти такива.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1081 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:00

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини