Киев призова за нови санкции срещу Русия

  • 22 април 2021 11:33

  • 318
  • 2
Киев призова за нови санкции срещу Русия
© Getty (архив)

Украйна призова днес западните си съюзници да покажат, че са готови да накажат Москва с нови санкции, включително отстраняване на Русия от SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация), за да възпрат Кремъл от прехвърляне на още военни сили срещу Украйна, предаде Ройтерс.

В интервю за Ройтерс украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че макар Киев да не разполага с нова информация, която да сочи, че Русия е решила да предприеме нови военни действия срещу Украйна, е важно Западът да действа сега, за да не допусне това да се случи.

Украйна се опитва да укрепи международната подкрепа в противопоставянето си с Москва срещу струпването на руски войски по източните ѝ граници и в Крим.

Русия засилва военната си активност в Черно море

"Нямам информация, че вече е взето решение за започване на военна операция срещу нашата страна. Така че нещата могат да се развият и в двете посоки", каза Кулеба.

"Именно затова реакцията на Запада, консолидираната реакция на Запада е толкова важна сега, за да се попречи на Владимир Путин да вземе това решение", подчерта външният министър.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за провала на прекратяването на огъня в източния Донбаски регион, където от 2014 г. украински войски се сражават с подкрепяни от Русия сили в конфликт, който според Киев е отнел живота на 14 000 души.

На срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън миналата седмица Кулеба поиска от Вашингтон да осигури "мощни средства за електронна война" за противопоставяне на възможностите на Русия да заглушава украинските комуникации.

Украинският първи дипломат разкри още, че е настоял на срещата на външните министри от ЕС в понеделник да се обмисли "забрана на участието на Русия в SWIFT" като част от пакет от нови икономически санкции, ако Русия доизостри ситуацията.

"Западната дипломация е помагала за сдържане на Русия, но всичко ще зависи от това дали са готови да преминат от думи към дела", посочи Кулеба.

Украинският външен министър каза, че Киев не е получил отговор от Кремъл на поканата на президента на Украйна Володимир Зеленски от вторник за разговори за зоната на конфликт в Донбас.

Вчера Путин предупреди Запада да не преминава "червените линии" на Русия и каза, че Москва ще отговори бързо и твърдо на всяка провокация.

Путин: На Русия ѝ е необходим щит

"Аз разчетох посланието на президента Путин по следния начин: Ние ще преминаваме вашите червени линии, но на вас не ви е позволено да пресичате нашите и ние ще защитаваме навсякъде нашите червени линии", заяви Кулеба.

 

318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Вагинир

2021.04.25 | 04:26

2
ПЛИТКОУМЕН РАДЕВ Е ТЪП,КОЛКОТО СЛАВИ ТЪПОТО,С ТАЯ РАЗЛИКА,ЧЕ СЛАВИ СИ МЪЛЧИ,А РУМЯНКА ПЛЕЩЕ ЧАСТУШКИ...РУСКИТЕ МИРОТВОРЦИ СА В ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ ВЕЧЕ 150ГОДИНИ И ПОЖИЗНЕНИЯТ НИ СКЪП КРЕМЪЛСКИ ВОЖД Е КАЗАЛ,ЧЕ ЩЕ ОСВОБОЖДАВА ЗАДУНАЙСКАЯ ДОООО...ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН,А ТО Я ИМА,Я НЯМА ЕДИН ФАЙТОН БЪЛГАРИ-ДРУГОТО Е РУСКИ ЕКСКРЕМЕНТИ...ПАТРИОТКАТА СЛАВКА,БИЕЩИТЕ СЕ В ГЪРДИТЕ РУСКИ АГЕНТИ,МИХАЙЛОВГРАДСКОТО ГЮБРЕ И ТЕМ ПОДОБНИ РУМЕНИ ПРЕЦЕДЕНТИДАЛИ НЯМА РОСТАЦИ ТАМ,РОСТАЦИТЕ МИСЛЯТ,ЧЕ ЩО ХВЪРЧИ ВСЕ СЕ ЯДЕ -РОСТАЦИТЕ ЯДАТ ВСИЧКО...ИЗКЛЬОПАХА КРИМ СЕГА ТОЧАТ ЛИГИ ЗА УКРАЙНА,УТРЕ ЗА ЦЯЛАТА ГАЛАКТИКА...ПОЖИЗНЕНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ИМ Я ОБЕЩАЛ,ПЪК ПОСЛЕ...ОСТАНАЛИТЕ ГАЛАКТИКИ...АПЕТИТА ИДВА С ЯДЕНЕТО,ЗАЯВИ ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ ПУТЬОВИ СИЛИ СА ЛИКВИДИРАЛИ 83 ТЕРОРИСТИ ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ"ЯХААБИБИЯ АМАНЪМА АХАН БЕГ" И 338 ОТ БОЛНИЦА"АЛЛАХ ДА НИ ПАЗИ ОТ РОСТАЦИТЕ,ОТ БОЛЕСТИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ПАЗИМ" ПОЖИЗНЕНИЯТ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ Е НАГРАДИЛ КОЛЯЧИТЕ ОТ ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ С МЕДАЛ ОТ КРАТУНА.ПО-ЛОШО ОТ РОСТАК ЗА ВРАГ Е РОСТАК ЗА ПРИЯТЕЛ,А ИМАШ ЛИ РОСТАК ЗА ОВОБОДИТЕЛ СЕ ПРЕВРЪЩАШ В ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН С РОСТАШКО САМОСЪЗНАНИЕ... ПОНЬЯЛ БЛЯД БЕЗРОДНЫ-СУКА ЙОБАНА В РОД ТЫ...Ако американските и английски идиоти,не бяха затрупали ГЕРМАНИЯ с бомби,империята на ЗЛОТО щеше да празнува на п€ткин ден...ПАБЕДА БУДЬЕТ ЗА НАМИ-МЕРЦЕДЕСИ ДЛЬЯ ВАМИ!!!...

2021.04.22 | 14:08

1
По-нагъл от украинец няма! А кога крадяха газ им бе добре! Не знам дали си дават сметка, че са гола вода. Кряскат, кряскат и като видят Путин и бягат да се крият зад гърба на Запад.

Добави коментар

Водещи новини