Русия ще ограничи до октомври корабоплаването в три зони около Крим

16 април 2021 14:47

Русия ще ограничи до октомври корабоплаването в три зони около Крим
© Getty Images/Guliver
1399 6

Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Това съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Напрежението между Русия и Украйна се засилва все повече от няколко седмици - Киев обвинява Москва, че търси повод за война с цел да нахлуе на украинска територия, а Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони.

Русия струпа войски в Крим и започна военноморски маневри в Черно море.

"От 21.00 ч. на 24 април до 21.00 ч. на 31 октомври временно се спира осъществяването на правото на мирно преминаване през териториалните морета на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни плавателни съдове", се казва в бюлетин на управлението по корабоплаване към руското военно министерство, цитиран от РИА Новости.

Става дума за три зони около най-западната част на Крим, край южните му брегове от Севастопол до Гурзуф и за "правоъгълен район" близо до Керченския полуостров недалеч от Опукския резерват.

Последната е най-спорна, тъй като е близка до Керченския проток между Черно и Азовско море, който е от решаващо значение за износа на зърнени храни и стомана от Украйна, отбелязва АФП.

Руски медии: Ще намалее ли напрежението около Украйна?

В миналото там са ставали сблъсъци; през 2018 г., например, Русия задържа там три украински военни кораба. Киев и Западът обвиниха Русия, че съзнателно "възпрепятства" минаването на търговски кораби през Керченския проток. Москва претендира за контрол върху него с оглед анексията на Крим и с цената на големи разходи построи над протока мост, който да съедини територията й с анексирания полуостров.

Още в четвъртък, преди да стане ясно кои зони ще бъдат засегнати от ограниченията, украинското външно министерство разкритикува мерките като "узурпация на суверенните права на Украйна". Ведомството изтъкна, че по силата на Конвенцията на ООН по морско право "Русия не бива нито да възпрепятства, нито да създава пречки за превоза през протока към пристанищата в Азовско море", отбелязва БТА.
 

Novini.bg
1399 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
аванти попули

2021.04.17 | 18:08

3
Крим " анексиран" от Москва....ха,ха Крим винаги е бил руски и ще бъде.
Магелан

2021.04.18 | 21:47

6
Аванти вземи да се образоваш исторически пич.Крим никога не е бил на бплшевиките.И не мога да разбера каква е тази алчност за територия на мужиците като се има предвид че владеят 1/3 от сушата на земята.
хер

2021.04.17 | 21:45

5
През 18 век Екатерина втора анексира Крим от татарското ханство ,тъй като татарите често са правили набези в руска тертитория и са томозели руското население.татарското ханство по онова време. е било васално на Турция.А преди татарите са били други.Та Крим не е украински.Цялата дандания е раздухвана от милите нам САЩ и НАТО.
сталин

2021.04.16 | 15:29

1
русия и украйна да влизат обратно в ссср и да се успокоят всички.
аванти попули

2021.04.17 | 18:10

4
Правилно, иначе трета световна война в кърпа ни е вързана...

2021.04.16 | 16:15

2
А гладомора не искаш ли?

Добави коментар

Водещи новини