В Русия бе отбелязана годишнина от убийството на Борис Немцов

27 февруари 2021 16:34

В Русия бе отбелязана годишнина от убийството на Борис Немцов
© Getty Images
356 2

В Русия днес бе отбелязана шестата година от убийството на опозиционера Борис Немцов, съобщиха световните агенции.

Стотици руснаци се събраха днес в центъра на Москва, за да почетат паметта на Немцов. Много хора, включително и американският посланик в Русия Джон Съливан, положиха цветя на мястото, недалеч от Кремъл, където бе убит Немцов на 27 февруари 2015 г.

Фондацията, носеща името на Немцов, похвали гражданската доблест на вкарания в затвора дисидент Алексей Навални. Фондацията бе основана от дъщерята на Немцов, Жана Немцова, в Бон, Германия, като всяка година връчва награда за защита на демократичните ценности в Русия, предава БТА. 

Тазгодишният носител на наградата е Алексей Навални, когото, след смъртта на Немцов, мнозина възприемат като нова надежда за слагане на край на управлението на руския президент Владимир Путин.

Навални е "символ на съпротивата срещу тиранията в света", заяви фондацията и призова опозиционерът незабавно да бъде пуснат на свобода, съобщи ДПА.

"Алексей Навални не само демонстрира невероятна лична смелост, но има също така огромен принос за изобличаването на корупцията", изтъкна още фондацията.

Борис Немцов се бори за "по-добро бъдеще за страната си и за своите съграждани", каза Джон Съливан във връзка с годишнината от убийството на опозиционния политик.

Немцов "продължава да е вдъхновение за много хора, които се борят за справедливост, прозрачност и свобода", написа в Туитър американското посолство в Русия.

"Немцов все още е пример за тези, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията, заяви в Туитър представителството на Европейския съюз в Русия.

Novini.bg
356 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Natashaa20

2021.04.10 | 03:57

2
­В­­­и­­ж­­­т­­е­ ­м­­­о­я­т­а­ ­т­­­и­­­й­­н­ ­п­у­­­т­к­­­а­ ­-­­­ ­­­W­­­W­W­.­B­­­G­­­1­­­7­­.­C­­­L­­­U­­B­­
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.02.28 | 16:44

1
В рускенефа бяха избити толкова опозиционери и жypнaлиcти, че дори и на обикновения русофил с половин мозък нещо му просветна :)

Добави коментар

Водещи новини