Руски медии пишат за бъдещето на Беларус

  • 11 февруари 2021 09:05

  • 603
  • 3
Руски медии пишат за бъдещето на Беларус
© Getty (архив)

Президентът на Беларус Александър Лукашенко не смята да дели властта си с никого. Никой не чака от започващото днес Общобеларуско народно събрание пробиви, насочени към конституционна реформа, каквато обеща лидерът на страната, пише руският в. "Комерсант".

 

Според медиите в Беларус 2700 делегати ще обсъдят социално-икономическото и обществено-политическото развитие на страната. Пьотър Петровски от пропрезидентското обществено движение "Белая Рус" обаче прогнозира пред вестника, че форумът ще разработи и "стратегия за промяна на конституцията", а в края на годината или през януари 2022 г. ще има референдум по основния закон. "Ще бъдат подсилени парламентарната институция и партийното строителство", уверява той.

 

Юрий Воскресенски, който ще участва в събранието, смята, че там ще стартира не само конституционна реформа, но и промяна в политическия пейзаж на Беларус. Според общественика Андрей Дмитриев обаче основната задача на форума е да стане "втора инаугурация на Лукашенко", демонстрирайки обществено одобрение за "насилието и узаконяването на беззаконието" в страната.

"След преизбирането на Лукашенко през август Москва го подкрепяше и финансово, и политически на фона на масовите протести в Беларус. Но и Кремъл, и руското външно министерство отправяха сигнали, че очакват от беларуския президент реформа на конституцията. Самият Лукашенко увери, че тя ще преразпредели пълномощията между държавния глава и другите клонове на властта, и че е склонен да проведе предсрочни президентски избори", напомня "Комерсант". "Протестите вече са потиснати със сурови репресии и Лукашенко се чувства далеч по-уверено. Заради това той едва ли ще отстъпи сега", казва московският наблюдател Артьом Шрайбман. За да се задържи стабилно на власт обаче, беларуският лидер има нужда от средства и "главният въпрос е дали ще може да продаде бездействието си на Москва за пари", добавя той.

Руският печат цитира съобщение на Кремъл, че в края на месеца Лукашенко ще посети федерацията за среща с президента Владимир Путин. Според източници на "Комерсант" беларуският лидер ще преговаря за заем от Москва в размер на над 3 милиарда долара.

На среща с лекари Лукашенко изтъкна, че Общобеларуското народно събрание "няма да взема конституционни решения". По думите му въпросът за превръщане на събранието в конституционен орган още не е решен, пише "Свободная преса".

Максимална подкрепа за Лукашенко изразява пред вестника водачът на руските комунисти Генадий Зюганов, който ще участва в беларуския форум с видеообръщение. "Беларус демонстрира най-добрите резултати в постсъветското пространство. Там няма олигархия, няма организирана престъпност. Републиката е запазила изцяло машиностроителния си комплекс, развива ултрамодерна електроника, гради съвместни предприятия с Русия и Китай и ние, комунистите, активно подкрепяме този курс", заявява руският политик.

"Лидерите на беларуските протести Светлана Тихановска и Павел Латушко публикуваха планове, водещи към победа - всеки поотделно, но в рамките на обща стратегия. Засега те нямат намерение да се върнат в страната, за да активизират протестите, и разчитат на натиск отвън", пише "Независимая газета".

МВнР: Заставаме солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще

Всекидневникът помества подробности от двата плана. Латушко се надява например, ако Лукашенко не изпълни условията на опозицията за предаване на властта, режимът му да бъде признат за терористичен. Освен това разчита държавни служители и бойци от силовите структури да минат на страната на народа, което би принудило властта да преговаря с демократичните сили.

Светлана Тихановска планира за март нова вълна от улична активност в Беларус, през април според нея привържениците на режима ще спрат да подкрепят Лукашенко, а през май ще започне диалог с властта. Стратегията й предвижда беларуският лидер да седне на масата за преговори, принуден от международните си партньори, включително ЕС, САЩ, Русия. Основно условие за преговори ще е режимът да освободи политзатворниците в страната. Следват президентски и парламентарни избори под международно наблюдение и изграждане на нова демократична Беларус.

"Експертната общност оценява положително самия факт, че опонентите на Лукашенко имат вече някаква стратегия. Аналитиците обаче имат големи съмнения, що се отнася до нейното съдържание и нейната осъществимост, посочва "Независимая газета". "Никоя революция в света не е била предсказана от никого, да не говорим за планиране", напомня беларуският политолог Валерий Карбалевич. Той мотивира съмненията си по-специално с "масовата политическа емиграция на най-активните и непримирими противници на Лукашенко от Беларус". А според местния опозиционер Андрей Егоров календарният график, приложен към стратегията, е направо абсурден.

603 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Jannellea20

2021.04.10 | 03:59

3
­­В­и­ж­т­­е­ ­­м­­о­­я­­­т­а­ ­т­­­и­й­­­н­­ ­п­­­у­т­к­а­ ­­-­­­ ­­­W­W­W­­.­­B­G­­­1­­7­.­­­C­­L­U­B­­
Пенчо

2021.04.01 | 10:44

2
За съжаление ГЕРБ нямат реална опозиция.Всеки оставен без контрол започва да прави каквото си поиска.Това е лошо за всички и най вече за ГЕРБ.Заради това се провали социализма. Самозабравяне
и

2021.02.11 | 12:35

1
и тиквата иска да векува като лукашенко.

Добави коментар

Водещи новини