МВнР: Заставаме солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще

07 февруари 2021 18:01

МВнР: Заставаме солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще
© Getty (архив)
902 9

На този ден - денят на солидарността с Беларус, заставайки солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще, категорично осъждаме продължаващите атаки срещу правата на човека и свободата на медиите в Беларус, пише в изявление на МВнР, публикувано на сайта на Министерството.

Със загриженост наблюдаваме продължаващата кампания на насилие, принуда и сплашване от страна на беларуските власти срещу своя собствен народ, посочват от МВнР. "В периода след фалшифицирането на президентски избори на 9 август 2020 г. станахме свидетели на над 30 000 ареста на мирни протестиращи. Срещу 900 от тях бяха заведени политически мотивирани наказателни дела, над 500 са случаите на документирани обвинения в изтезания и жестоко, унизително или нехуманно отношение в следствените арести", отбелязват от външното ни министерство, като допълват, че най-малко осем активисти са били убити след насилствени действия от страна на силите за сигурност.

"За съжаление, до този момент никой не е подведен под отговорност за хилядите сведения за полицейска жестокост и неправомерни действия", допълват от МВнР.

В изявлението пише, че списъкът на политическите затворници непрекъснато се увеличава, като досега той е попълнен с имената на над 220 души. Мирни протестиращи, блогъри, членовете на кандидат-президентската кампания, опозиционни лидери и представители от почти всички социални слоеве на беларуското гражданско общество се намират в затворите или насилствено са принудени да напуснат страната, само защото не се уплашиха от правото си да упражнят своите човешки права и свободи, посочват от МВнР.

Меркел: Протестите в Беларус не могат да бъдат забравени

"Станахме също така свидетели на нарастващите опити на беларуския режим да възпира, контролира и цензурира независимите медии, отбелязват от външното ни министерство.
Присъединявайки се към държавите-членки на ЕС и нашите международни партньори, призоваваме властите в Беларус да разследват незабавно документираните случаи на системни и сериозни нарушения на човешките права, заявяват от МВнР. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното прекратяване на всички актове на сплашване, произволни задържания, принудително извеждане от страната и прекомерна употреба на сила срещу членове на опозицията, мирни протестиращи и независими журналисти и безусловното освобождаване на всички незаконно задържани, се посочва в изявлението.

От МВнР призовават Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на кризата чрез приобщаващ национален диалог, с крайната цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните аспирации на беларуския народ.

Лукашенко обеща, че Беларус ще има нова конституция до края на 2022 г.

902 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Дедо Бидон Вехтия

2021.02.08 | 01:52

9
Айн, Цвай, Поли, Цайс....Ъъъъ, не съ сещам кой съм яс и кво ви казах...Много съм....ъъъъъ...уморен.
Дедо Бидон Вехтия

2021.02.08 | 01:50

8
Айн, Цвай, Поли, Цайс....Ъъъъ, не съ сещам кой съм яс и кво ви казах...Много съм....ъъъъъ...уморен.
Бокьо Чекмежето

2021.02.08 | 01:48

7
Ас мойта опозиция съм я изолирал чак в Безалкохолния Арапски Свят да лежи на жежок песок
Направо...

2021.02.07 | 21:34

6
...Лукашенко като прочете изявлението на МВнр на БГ и така ще се стресне,че ще си го премести в другият крачол...!Но важното е да правим мили очи на дементиралата дядка- Байдън...
А бре Кате...

2021.02.07 | 21:30

5
Що не си видиш собственият скапан БГ двор,ами си се разпищолила из целият свят- акъл да даваш...!
Моряка

2021.02.07 | 20:06

3
Нашето марионетно МВнР пак се одриска американо услужливо.Още малко ви остана да дрискате,тиквени калинки.

2021.02.07 | 20:32

4
А "Моряка" дриска на изток от простотия.

2021.02.07 | 18:59

2
STIGA S TAZI PROPAGANDA, PRI NAS E PO LOSHO.
РУМЕН

2021.02.07 | 18:20

1
Заставаме ама НЕСОЛИДАРНО! Изборите минаха , но онази с неприятната муцуна не е доволна!

Добави коментар

Водещи новини