Дипломат №1 на ЕС: Отношенията ни с Русия и ЕС достигнаха най-ниското си ниво след случая с Навални

05 февруари 2021 12:21

Дипломат №1 на ЕС: Отношенията ни с Русия и ЕС достигнаха най-ниското си ниво след случая с Навални
© Getty (архив)
465 3

Отношенията между Русия и Европейския съюз достигнаха най-ниското си ниво след отравянето и вкарването в затвора на руския опозиционер Алексей Навални, заяви днес в Москва ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде АФП.

"Ясно е, че отношенията ни са сериозно обтегнати и след случая с Навални достигнаха най-ниското си ниво", заяви Жозеп Борел на среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров, без да споменава името на Навални, заяви, че е готов да обсъжда всяка тема, като в същото време изтъкна, че Европейският съюз е отговорен за съществуващото напрежение с Москва.

"Нашият основен проблем е отсъствието на нормалност в отношенията между Русия и ЕС. Това е една неестествена ситуация, от която никой няма полза", изтъкна Лавров, като подчерта, че иска "откровена и детайлна" дискусия с Борел.

Русия окачестви като намеса във вътрешните ѝ работи критиките на ЕС във връзка с преследването срещу Навални и бруталните репресии през последните дни срещу демонстранти, подкрепящи руския опозиционер, отбелязва АФП.

Осъдиха Алексей Навални на 3,5 г. затвор

Европейският съюз обвини Русия в опит за убийство на Навални с нервнопаралитично вещество миналата година и прие санкции срещу високопоставени руски представители.
Русия не призна, че е имало опит за убийството на Навални. Самият Навални обвини руския президент Владимир Путин, че е дал заповедта за отравянето му.

465 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Laurena20

2021.04.10 | 04:00

3
­­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­­­ ­­­м­о­я­т­­­а­­ ­­т­и­­­й­­н­­­ ­­п­у­­­т­­­к­а­­ ­-­­ ­­W­W­­W­­.­­B­G­­1­­­7­.­­C­­­L­U­­­B­­
ЕС е мимикрия на съюз

2021.02.06 | 02:25

2
Единственото което обединява западния свят е омразата към източния. И това ако е хуманно...
Така е!

2021.02.05 | 15:49

1
Обикновено опитите на ЕС за намеса във вътрешните работи и даването на прекалено много акъл водят до влошаване на отношенията.

Добави коментар

Водещи новини