Британски вестник: Русия започва да вярва, че Путин не е единственият вариант

01 февруари 2021 10:46

Британски вестник: Русия започва да вярва, че Путин не е единственият вариант
© Getty (архив)
2127 2

Хиляди протестиращи в подкрепа на Алексей Навални бяха арестувани в над 85 руски града вчера, пише в. "Либерасион".

Въпреки множеството заплахи и предупреждения на властите, руснаците отново се включиха в нови протести. Те се изправиха срещу феноменално голям брой служители на силите за сигурност, отбелязва френското издание.

В Екатеринбург "участието в протеста е въпрос на принципи и достойнство", гласи заглавие на в. "Монд". Френският ежедневник отбелязва, че хиляди жители на столицата на Уралския федерален окръг са пренебрегнали страха и заплахите на властите. Когато полицията отправи първия си ултиматум към събралите се, предупреждението "граждани, вашето събиране е нелегално, разпръснете се незабавно" беше посрещнато "само с вдигане на рамене".

Протестите в подкрепа на Навални показват, че Русия започва да вярва, че Путин не е единственият вариант, пише британският в. "Таймс".

Опозиционните прояви в Русия отслабват, но до изборите наесен може да прераснат в мащабен протест

Русия не е на ръба на революция. Протестите през последните 10 дни обаче показват, че значителна част от обществото е силно недоволна от лидерите си, подчертава изданието.
Навални успя да разтърси властта дори иззад решетките, пише в. "Вашингтон пост". Американският всекидневник отбелязва, че филмът на руския опозиционер за "двореца на Путин" е надхвърлил 100 милиона гледания в ЮТюб.

Притежаването на разкошно имение изглеждаше особено зле в седмицата, когато държавната статистическа агенция съобщи, че 20 на сто от руснаците живеят под прага на бедността, коментира "Вашингтон пост".

Изданието цитира 20-годишна участничка в протестите, студентката Катя Волубева, която за първи път се включва неразрешен протест: "Невъзможно е да живеем по начина, по който го правим в тази страна, защото те се опитаха да убият човек заради това, което е казал, и защото строят огромни дворци с нашите данъци". "Те се страхуват от нас толкова, че блокираха целия град", добавя тя.

Следващото изпитание за двете страни ще бъде утре, когато Навални ще се яви пред съда. Съюзници на руския опозиционен лидер призоваха за нови протести пред съдебната зала, пише в. "Ню Йорк таймс".

Путин се сблъсква с нарастващо обществено недоволство от няколко години, на фона на спад на реалните доходи и изчерпването на патриотичния подем, съпътствал анексията на украинския полуостров Крим. Въпреки това не се забелязват никакви признаци на подкрепа за протестиращите от правителството, парламента, големия бизнес или силите за сигурност. Всички те остават твърдо под контрола на Путин. Разногласията в елита, каквито в Русия не се забелязват, бяха от водещо значение за успехите на улични движения в други бивши съветски републики, подчертава американският всекидневник.

2127 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
TT

2021.02.01 | 11:19

145640
Нормално, Путин е на години.Някой трябва да го смени.Навални може да е добър вариант.Ако доживее.
е

2021.02.01 | 11:16

145633
е щом британски весник го е написал. те от векове са хванали руснаците за шията и давят ли давят.

Добави коментар

Водещи новини