Домашен арест до 23 март за брата на Навални и още четирима негови водещи сподвижници

29 януари 2021 20:39

Домашен арест до 23 март за брата на Навални и още четирима негови водещи сподвижници
© Getty Images/Guliver
400 0

Тверският районен съд в Москва постанови днес домашен арест до 23 март за брата на Алексей Навални и още четирима водещи сподвижници на руския опозиционен лидер по дело за нарушаване на противоепидемичните мерки, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ройтерс отбелязва, че това е станало преди предстоящите в неделя на много места в Русия демонстрации с искане за освобождаване на критика на Кремъл, който бе арестуван, след като се прибра в страната от Германия, където се лекуваше заради отравяне.

Тверският районен "съд удовлетвори искането на следствените органи за определяне за Олег Навални на мярка за неотклонение - поставяне под домашен арест до 23 март", съобщиха за ТАСС от трибунала.

По-рано Тверският съд в Москва постави под домашен арест до същата дата координатора на щаба на Алексей Навални - Олег Степанов. След Олег Навални, той постанови същата мярка за Мария Альохина от протестната пънк група Пуси Райът, активистката Любов Собол и ръководителката на "Алианса на лекарите" Анастасия Василиева.

Полицията задържа по-рано петимата в рамките на разследване за нарушаване на противоепидемичните мерки при провеждане на неразрешена протестна акция в Москва.

Московската полиция задържа брата на Алексей Навални

През август миналата година Алексей Навални бе отровен в Русия с нервнопаралитично вещество и откаран за лечение в Германия. Навални се върна в Русия на 17 януари и веднага бе арестуван за нарушаване на условията по своя условна присъда - обвинения, които той отхвърля. Съд постанови той да остане зад решетките за срок от 30 дни.

В събота миналата седмица десетки хиляди привърженици на Навални протестираха на много места в Русия срещу неговото задържане. За неделя са насрочени нови митинги с искане за освобождаване на опозиционера.

Навални твърди, че е бил отровен по заповед на Кремъл - нещо, което руското президентство отрича.

 

Novini.bg
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини