Жан-Ив Льо Дриан: Арестите в Русия са посегателство върху правовата държава

  • 24 януари 2021 16:16

  • 484
  • 9
Жан-Ив Льо Дриан: Арестите в Русия са посегателство върху правовата държава
© Getty Images/Guliver (архив)

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че вчерашната вълна от арести в Русия по време на демонстрации, свикани от опозиционера Алексей Навални, представлява "авторитарна забежка" и "непоносимо" посегателство върху правовата държава, предаде ТАСС.

"Намирам тази авторитарна забежка за твърде обезпокоителна (...) Новото посегателство върху правовата държава с тези арести, колективни и превантивни, е непоносимо", каза той в предаване на радио "Франс ентер", осъществено в сътрудничество с други медии.

Кремъл обвини САЩ в намеса в съботните демонстрации в Русия

Близо 3500 демонстранти бяха арестувани в цяла Русия, включително 1360 в Москва и 523 в Санкт Петербург, съобщи днес порталът за мониторинг на протести "ОВД-Инфо".

"Намирам също, че успехът на демонстрациите из цялата територия на Русия е впечатляващ", добави шефът на френската дипломация.

Десетки хиляди жители на Русия излязоха на улиците в стотина градове из страната - от Москва до Владивосток, с искане да бъде освободен Навални, заклет враг на Кремъл и борец с корупцията.

Полицията в Москва освободи всички непълнолетни от протеста

Постъпката на Навални "заслужава голямо уважение", посочи Льо Дриан, запитан за решението на опозиционера да се върне в Русия, знаейки, че ще бъде арестуван, веднага щом слезе от самолета.

Навални пристигна във федерацията на 17 януари след петмесечно лечение в Германия във връзка с предполагаемо отравяне, за което той самият обвинява Кремъл.

Репресиите срещу демонстранти помрачават диалога с Русия, който започна през 2019 г. президентът на Франция Еманюел Макрон, при все че той остава необходим, отбеляза Льо Дриан, цитиран от БТА.

Арестите в Москва продължават

"Това е много тревожна забежка, която донякъде поставя под въпрос евентуалното желание за доверие и сигурност спрямо Русия", каза той.
"Въпреки всичко Русия няма да се премести (...) Географията е упорито нещо, Русия е наш съсед и има въпроси, засягащи сигурността и доверието", които да обсъдим с нея, продължи министърът.

Трябва да има "дискусии в различни форми, но да сме изключително ясни и изключително твърди относно авторитарната забежка, която констатираме", подчерта той, признавайки същевременно, че по въпроса "няма особен напредък" от 2019 г. досега.

САЩ осъдиха арестите на протестиращи и журналисти в Русия

В понеделник външните министри от ЕС се очаква да обмислят нови санкции срещу Русия, ако призивите за освобождаване на Навални не постигнат резултат. Трябва да се задействат санкциите срещу високопоставени руски служители, приети през октомври във връзка с отравянето на опозиционера, посочи Льо Дриан.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
484 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.01.25 | 16:06

9
Само малоумник може да очаква нещо положително от рускенефа! Единственото ''положително'' нещо е добрите пожелания за рускенефа а реалността обаче СМЪРДИ!
Ами

2021.01.24 | 18:39

4
Арестите в България какви са,тоя пръч защо не се изкаже?Оставете,всяка държава трябва да опази своята независимост!Всеки да си гледа в канчето!

2021.01.24 | 20:36

8
Кого са арестували в България, че е протестирал или е имал намерение да протестира?Я стига, че минахте всяка граница.Защо не протестираш срещу Президентина, който с държавни пари /като Путин/ издържа любовницата си, назначавайки я на две длъжности?
Драган

2021.01.24 | 20:15

7
Я да го попитаме този дърдорко: Арестите и малтретирането над жълтите жилетки, какво е? Като мериш,ще мериш еднакво!
БОИКО БОРИСОВ КАЗВА

2021.01.24 | 20:11

6
ПОНЕЖЕ РАДЕВ КАЗВА ИСТИНИ ЗА НАС И НИ Е НЕУДОБЕН ТРЯБВА ДА ГО ИЗКАРАМЕ КОМУНИСТ НАРОДЪТ Е ПРОСТ И ЩЕ МИ ПОВЯРВА САМО ПОНЕЖЕ БЕШЕ ПОДКРЕПЕН ОТ БСП ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ЧЕ Е КОМУНИСТ КАТО НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИМ ГО ПОВТАРЯТ ВСЕКИДНЕВНО ЩЕ СТАНЕ БЪРЗО ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЧЕ ТОЙ Е РАБОТИЛ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ВВС ЗА НАТО КОЯТО СИ Е АМЕРИКАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДОРИ РУСНАЦИТЕ СМЯТАТ ЗА АНТИ РУСКА

2021.01.24 | 19:26

5
На 29 октомври 2013 г. Алексей и Олег Навални са обвинени в кражба на средства чрез измама на средства от Yves Rocher Vostok LLC и Multidisciplinary Processing Company LLC, както и пране на пари.Компанята е френска и тя е пуснала жалба
бай гуй

2021.01.24 | 16:48

2
Жан-Ив да го духаш сополив!!!
Bai hui

2021.01.24 | 18:08

3
smurt za rusia

2021.01.24 | 16:27

1
Какво викаш пусни ги да ходят пеша хората не могат да ги гледат xhaxha

Добави коментар

Водещи новини