Лавров: Германия не е предавала на Русия биологичен материал на Навални

18 януари 2021 14:58

Лавров: Германия не е предавала на Русия биологичен материал на Навални
© Getty Images/Guliver (архив)
477 2

Руският външен министър Сергей Лавров опроверга информацията, че Берлин е предал на Москва биологичен материал на блогъра Алексей Навални, предаде ТАСС.

"Не знам откъде сте взели тази информация, че Германия ни е предавала образци от негова тъкан, биологичен материал. Това не е вярно", каза руският първи дипломат на днешната си голяма пресконференция за дейността на руската дипломация през 2020 г.

По думите му в отговора, който Германия е изпратила на Русия преди три дни, "е казано само, че по-долу се привеждат сведения, получени от самия Навални и неговата жена Юлия. "Няма никакъв биологичен материал, нито бутилки, за каквито става дума, не разполагаме дори с резултати от анализ, нито с токсикологична експертиза, нищо от това няма", подчерта министърът.

"Ако някой ви е казал, че са ни дали дреха, бутилки, негов биологичен материал, то значи сте били измамени. Случват се такива неща"

Лавров добави, че ще бъде образувано наказателно дело по случая, ако Русия получи доказателства, че Навални е бил отровен. Той подчерта, че предварителната проверка не е открила основания за това.

В изказването си Лавров, заяви, че коментарите на западните политици за връщането в Русия на Навални целят да отвлекат вниманието от дълбоката криза, в която се озоваха страните им, отбелязва БТА.

Сергей Лавров: Западът използва случая с Навални за отвличане на вниманието от собствените си кризи

"Видяхме как вчера сграбчиха вчерашната новина за връщането на Навални в Руската федерация. Направо се усеща с каква радост текат коментари под индиго. С радост, защото това явно позволява на западните политици да си мислят, че по този начин ще успеят да отвлекат вниманието от крайно дълбоката криза, в която се озова либералният модел на развитие", каза той.

Лавров призова вместо това "напротив, да се играе честно и да се търсят в едно честно и равноправно сътрудничество възможности за решаване на свои вътрешни проблеми". Днес никой не може да се справи с проблемите си самостоятелно, без участието на международни многостранни формати, заяви той.

По думите му западните елити "в опит да решат някакви свои вътрешнополитически проблеми и задачи на вътрешнополитическите борби активно търсят външни врагове и ги намират в Русия, Китай, Иран, Северна Корея, Куба, Венецуела. Този списък от страни е добре известен", посочи Сергей Лавров.
 

Novini.bg
477 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
някой

2021.01.18 | 18:19

2
По голям смешник от този не съм виждал.Кога ще върне на върне всичко на измамения французин
ами ето,

2021.01.18 | 17:31

1
сега ви предава целия Навални. Със здраве да си го ползвате - за дисекции...

Добави коментар

Водещи новини