Хайко Маас: Навални трябва да бъде освободен незабавно

18 януари 2021 11:51

Хайко Маас: Навални трябва да бъде освободен незабавно
© Getty images
440 2

Критикът на Кремъл Алексей Навални трябва да бъде освободен незабавно, заяви в понеделник германският външен министър Хайко Маас, предаде БНР.

Според него задържането на Навални е "напълно неразбираемо". "Русия е обвързана от собствената си конституция и от международните задължения към принципа на върховенството на закона и към защитата на гражданските права", посочи Маас, цитиран от Ройтерс.

"Тези принципи, разбира се, трябва да се прилагат и към Алексей Навални. Той трябва да бъде освободен незабавно", подчерта германският външен министър.

Главният опозиционер в Русия Алексей Навални бе задържан от полицията при пристигането си на летище "Шереметиево" в Москва, когато се канеше да мине паспортен контрол.

Руските затворнически служби бяха предупредили, че няма да се поколебаят да задържат Навални, който е на 44 години, още при пристигането му в Русия. Обвиненията срещу него са, че той е нарушил условията на условната си присъда. През последните месеци Навални беше на лечение в Германия след предполагаемо отравяне.

ЕК: Задържането на Навални е нарушение на международните задължения на Москва

Съветникът по национална сигурност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън - Джейк Съливан беше първият официален представител, който разкритикува хода на Русия.

Novini.bg
440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тръмп

2021.01.18 | 12:30

2
Хайко, не се притеснявай,Путин бяга с ключовете да отвори килията
Оня с коня

2021.01.18 | 12:08

1
Хайко гледай си КОЧИНАТА Германия, НЕСЕ взимай за голяма работа

Добави коментар

Водещи новини