Руски политик сравни Алексей Навални с Владимир Ленин

18 януари 2021 09:22

Руски политик сравни Алексей Навални с Владимир Ленин
© Getty (архив)
586 4

Завръщането на Алексей Навални в Русия протече практически в пряк ефир - почти половината пътници в самолета Берлин-Москва бяха журналисти, разказва "Комерсант" в репортаж за вчерашното пристигане на руския опозиционер в родината му след лечение в Германия във връзка с предполагаемо отравяне с бойно отровно вещество през август в Сибир.

Минути преди кацането самолетът бе пренасочен от "Внуково" към друго московско летище, "Шереметиево" - според командира на машината това е станало по технически причини, посочва вестникът. Пилотът обаче нескрито се подсмихвал.

В материала се описват полицейски акции край летищата, арести на посрещачи и съратници на Навални, събрали се във "Внуково". Пръв бил хванат и обездвижен мъж с руския трикольор, викал "Навални е наш президент" и "Путин е отровител", пише "Комерсант".

Според сайта за мониторинг на политическите гонения в Русия "ОВД-Инфо" са арестувани общо близо 70 души. Опозиционерът също бе задържан - руската служба по затворите бе предупредила, че е обявен за издирване заради нарушения на мярката за неотклонение (подписка) по една от условните му присъди, свързани със злоупотреби, напомня печатът.

Самолетът с Навални кацна на летище "Шереметиево" в Москва, арестуваха го

"Навални едва ли не е знаел, че за такива нарушения руските съдилища пращат сто процента от нарушителите да излежават ефективни присъди - това са към 15 000 души. Ако силовите структури не бяха задържали критика на Кремъл след пристигането му в Русия, те самите биха нарушили закона", отбелязва "Комсомолская правда".

С оглед претенциите към Навални по други дела следствието може да го постави под стража най-малко за два месеца, преди да го съдят, но службата по затворите може да избере и домашен арест, уточнява пред "Известия" полицейският юрист Игор Гришаков.

Според властта в Русия Навални е никой отникъде, никому ненужен блогър, но ето че заради него бе променена цялата схема на въздушно движение над две московски летища. "Де факто статутът на пътника от Берлин бе повишен - подобни неща се случват при полети на първите лица в страната," коментира пред "Новая газета" авиационният експерт Вадим Лукашевич.

"Да се върнеш от чужбина не значи да станеш Владимир Ленин, пристигнал през 1917 г. в Петроград, за да оглави революцията", заявява обаче пред "Свободная преса" секретарят на руската компартия Сергей Обухов. Обявяването на опозиционера за издирване впрочем според него е не твърде сполучлива шега. "Навални в Германия естествено е по-удобен за руската власт, отколкото Навални в Русия - това означава куп неудобства за властта", казва Обухов.

"Да се върнеш в Русия, почти стопроцентово застрашен от затвор, може би и от ново покушение - малцина биха се решили на такава стъпка. Това естествено е част от играта, но това не намалява героизма, а според мнозина и патриотизма на самата постъпка", коментира "Собеседник".

В отговор на изявления след ареста на блогъра говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прикани страните от Запада да се тревожат за собствените си проблеми, а не за Навални, пише "Взгляд", като изрежда западни политици, поискали незабавното му освобождаване.

Направен е ход в голямата игра и той зле ще се отрази на повечето хора в Русия. Санкции, санкции и пак санкции. Тази дума става синоним на режима на Владимир Путин, четем в коментар по същия повод на агенция РОСБАЛТ.

Властта в Русия не се притеснява много за потенциалните щети върху имиджа й и вече не се интересува от мнението на Запада, изтъква пред "Независимая газета" политологът Алексей Макаркин.

Същевременно Навални стана фигура, стояща извън критиката - вече е неприлично човек да го критикува. Всички му съчувстват като на герой, застрашен от дълги години затвор. Така се случи в началото на 2000-те с Михаил Ходорковски, напомня експертът историята на друг опонент на Кремъл, хвърлен в затвора по ред обвинения, помилван от Путин и днес живеещ в чужбина.

Михаил Ходорковски

"Не мога да кажа, че това е мой избор - да се върна в Русия или не. Въпросът не е стоял така нито секунда. Но това показва как трябва да се борим тук. Те поставиха под заплаха авиационната сигурност на един огромен чудесен град", цитира изданието "Медуза" първото изявление на Навални на родна земя, излъчено от радио "Свобода".

Руски политик сравни "Това е най-хубавият ми ден от пет месеца насам. Тук е моят дом. Пристигнах тук и не ме е страх. Зная, че съм прав, криминалните дела срещу мен са изфабрикувани", казва руският опозиционер.

 

586 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Пинокио Буратинов

2021.01.18 | 10:11

127600
Горкият, това не е свободен човек, нито на запад, нито на изток.
товарищ ленин

2021.01.18 | 09:53

127562
спорно е каква революция е оглавил но е факт че е избил царското семейство а и е натоварил един брониран влак с руското злато който е спрял в швейцария на практика е първия международен брокер крадец
платил

2021.01.18 | 10:06

127587
платил си е за западната поддръжка.. комунизма е западен проект
ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА

2021.01.18 | 09:39

127534
ТАКА ДЕ.....ВСИЧКИ СЕ СРАВНЯВАТ С...... ТОВАРИЩ ЛЕНИН

Добави коментар

Водещи новини