От март ще имунизират с най-сложната руска ваксина

17 януари 2021 12:49

От март ще имунизират с най-сложната руска ваксина
© getty images
7324 4

Профилактичната ваксина срещу коронавирус, разработена от руския Федералния научен център за изследвания и разработка на имунобиологични препарати “Чумаков”, може да влезе в гражданско обращение през март, заяви директорът на развойния център Константин Чернов в ефира на канала Русия 1. Тя ще е третата, разработена в Русия, след „Спутник V” на центъра „Гамалея“ и „ЕпиВакКорона“ на „Вектор“.

"Нашата вероятно трябва да я изчакаме сред гражданското население около март“, обясни той за ваксината на „Чумаков“.

Сега центърът завършва втория етап от клиничните изпитвания - ефективността й се тества върху доброволци. Чернов изрази надеждата, че новото лекарство ще бъде най-сложното в сравнение досегашните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20363

В Русия готвят тестове за определяне на мутациите на коронавируса

"Във вируса вече са открити повече от 50 различни протеини. Когато представим на организма целия спектър от всичко, което е там, очакваме, че нашата защита ще бъде по-всеобхватна, по-комплексна", каза той.

Създадената в Центъра “Чумаков” ваксина е целновирионна, тя ползва инактивирания вирус SARS-CoV-2, тоест специално обработен, така че да е загубил инфекциозните си свойства, но да запази способност да предизвиква имунен отговор, пише DarikNews .
 

Сега в Русия върви имунизация с две ваксини - „Спутник V", разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология “Н.Ф. Гамалея”, и "EпиВакКорона" от новосибирския център "Вектор". Освен това в Русия се разработват още няколко лекарства.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20363

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
7324 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (4)

Добави коментар

2021.01.19 | 13:36

129064
Жужето сигурно се чуди коя са си нахака сложната или простата. Трепери в бункера от страх, че вече много му се насъбра. Пандемия върлува, оня наглия Навални се прибра да му клати стола, а Байдън дъртак и той нещо май мразел джуджета. Лоша година за Путник V.
що

2021.01.17 | 14:33

126622
кво стана простата ваксина не върши ли вече равота и какво й е сложното че е праизведена от институт ЧУМААААА
Гражданин

2021.01.17 | 14:03

126583
Когато срещнеш някой вирус, тялото веднага реагира и си образува антитела, ПРИРОДА.Няма нужда от ваксина с наномолекули, това е ОПИТ с човека. Старите и болни хора, ако им работи имунната система, ще си изградят антитела и без ваксина. А ако не работи,нищо не помага!
Ако срещнеш вируса Ебола

2021.01.17 | 14:11

126595
не природата на човека, ами и господ не може да ти помогне! Руснаците първи изобретиха ваксина срещу Еболата.

Добави коментар