Затвор чака Алексей Навални в Русия

14 януари 2021 09:17

Затвор чака Алексей Навални в Русия
© Getty (архив)
890 5

Нови наказателни дела очакват в Русия опозиционера Алексей Навални, съобщил вчера, че в неделя се връща от Германия със самолет на авиокомпания "Победа", пише в. "Комерсант". Щом пристигне в родината си, критикът на Кремъл може да бъде задържан във връзка с няколко дела и разследван по повод милионни искове за защита на бизнес репутацията, подадени от предприемача Евгений Пригожин. Привържениците на Навални смятат да организират на летището масово посрещане - до редакционното приключване на броя над 900 души изразиха желание да участват, съобщава руското издание.

С изборната си тактика Навални "единствен може да повлияе кремълския сценарий" за парламентарния вот наесен в Русия, отбелязва политологът Абас Галямов. Кремъл не вижда в опозиционера "политическа заплаха" за изборите, твърди обаче неназован информиран източник на "Комерсант". Доверието към Навални в Русия в края на 2020 г. е било 3 процента, показват цитирани в статията данни на провластовия според медиите център ВЦИОМ.

Осъждан два пъти условно за злоупотреби, през декември Навални е обявен за федерално издирване, защото нарушил мярката за неотклонение - подписка. Следващата логична стъпка е да бъде обявен за международно издирване и може би е решил да се върне, защото Германия все едно би изпълнила искане на Интерпол, предполага в. "Росийская газета".

Навални се връща в Русия

Московският официоз разказва подробно за присъдите на Навални и за новото дело срещу него за мащабни измами с дарения за ръководени от него организации. Опозиционерът обаче не е знаел, че е издирван, обявявайки връщането си в Русия, заявил пред медии според сайта "Медуза" адвокатът му Вадим Кобзев.

"Още в средата на декември лекарите от берлинската клиника "Шарите" установиха, че Навални е оздравял напълно. Останалото му "лечение" е чиста преструвка, претекст да не се явява за подписка", цитира електронният вестник "Взгляд" мнение на юриста Иля Ремесло. Според затворническите власти условното наказание на опозиционера може да бъде сменено с ефективно.

Алексей Навални бе откаран за лечение в Германия, след като колабира през август по време на полет от Сибир за Москва. Германия и други западни страни заявиха, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа Новичок. Критикът на Кремъл обвинява за случая властите и лично президента Владимир Путин. Русия отрича да е замесена и твърди, че опитът за отравяне не е доказан.

В Русия Навални ще бъде арестуван светкавично - може би още в самолета, който е руска територия, и препратен в затвор, където ще бъде отрязан от света. Той няма да може да говори и никакви правозащитници няма да имат достъп до него, убеден е политологът Максим Шевченко, говорил пред в. "Свободная преса".Според него опозиционерът вероятно разчита, че авиокомпанията ще откаже да го пусне в самолета, мотивирайки се с риск от "нежелателни политически ексцесии на борда".

Запитан от в. "Комсомолская правда" защо Навални се връща точно сега - три дни преди встъпването в длъжност на нов президент в САЩ, анализаторът Сергей Марков казва: Според мен той иска да се върне, както навремето аятолах Хомейни - от Франция в Техеран преди 42 години. Аятолахът бе посрещнат тогава от тълпа. Затова бе трудно да го арестуват.Едва ли някой вярва, че Навални също като Хомейни ще бъде посрещнат от милиони - явно обаче неговите водещи офицери от ЦРУ много искат да вярват в това и да поставят руските силови шефове в трудно положение.

"Със завръщането си Навални нарушава плановете на властта в Русия, добивайки възможност "да си покаже силата, да модерира големите политически процеси и да си гарантира подкрепата на милиони хора. Това е причината да заложи всичко на карта, демонстрирайки, че е готов на саможертва", разсъждава пред в. "Независимая газета" политологът Константин Калачов. "С ефективна присъда Навални ще стане Нелсън Мандела и за Кремъл е по-изгодно да го остави на свобода - но по възможност изолиран и с изключен интернет", добавя експертът.

Кремъл: Навални страда от мания за преследване и донякъде от мания за величие

"Моментът, преди Джо Байдън да положи клетва като президент на САЩ, е избран, за да бъде следена съдбата на Навални особено внимателно от международната общност", изтъква политическият консултант Алексей Куртов.

Връщането в Русия на Навални, застрашен от затвор, демонстрира нежеланието му да се подчинява на чужда воля. Щом някой диктатор вече е решил съдбата ти, единственият начин да защитиш свободата си е да заложиш всичко на карта, противопоставяйки собствената си воля на този произвол, пише в. "Новая газета".

 

890 5

Свързани новини

Коментари (5)

Добави коментар
Киро

2021.01.17 | 20:33

127211
Явно е луд, ще изгние в някоя дупка...

2021.01.14 | 12:23

122858
палячо- бил заплаха за Кремъл хахахахаха

2021.01.14 | 10:03

122637
100 камшика на голо за джуджето и кожена спринцовка.

2021.01.14 | 10:23

122673
ВСИЧКИТЕ ЩЕ ТИ ВЛЯЗАТ ОТЗАД
е

2021.01.14 | 09:35

122568
е няма да се връща. да обикаля европата. явно има кой да спонсорира

Добави коментар

Водещи новини