В Русия е установен случай на новия „британски“ щам на COVID-19

  • 11 януари 2021 16:48

  • 312
  • 0
В Русия е установен случай на новия „британски“ щам на COVID-19
© Getty images

В Русия е установен случай на новия „британски“ щам на Covid-19, съобщи главният санитарен лекар на страната Анна Попова.

В телевизионно интервю Анна Попова посочи, че заразилият се с новия щам на вируса е руски гражданин, който се е прибрал със самолет от Великобритания в края на миналата година, предаде БНР. Той не е имал никакви симптоми и вече не е заразен, каза Попова и добави, че използваните в Русия PCR тестове откриват този вирус, а регистрираните в страната ваксини със сигурност защитават от него.

"Вирусът не е станал по-опасен, не предизвиква по-тежко боледуване, но най-вероятно е по-заразен, по-контагиозен. Тоест един човек може да зарази повече хора, отколкото при предишния вариант". 

Руската ваксина "Спутник V" е поставена вече на 1,5 млн. по света

От думите на Попова стана ясно, че заболеваемостта от Covid-19 в Русия е намаляла с 12% през първата десетдневка на януари в сравнение с последната на декември.

Общият брой на заразените от началото на епидемията надхвърля 3,4 млн. души. 2,8 млн. от тях вече са се излекували. Смъртните случаи са над 62 000.

Последвайте канала на

Novini.bg
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини