Украинските власти разследват нелегални ваксинации срещу COVID-19

  • 06 януари 2021 22:04

  • 1026
  • 1
Украинските власти разследват нелегални ваксинации срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Украинската полиция разследва съобщения, че някои граждани са били нелегално ваксинирани срещу КОВИД-19 с ваксини, които не са били официално одобрени, като са плащали по 3000 евро за доза, съобщиха днес високопоставени служители, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Ако някой наистина е възнамерявал тайно и в нарушение на закона да внесе ваксина за продажба, реакцията трябва да бъде възможно най-твърда", написа в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски.

Украинска компания иска разрешение за производство на руската ваксина

Украйна, която регистрира повече от 1 милион заразени с КОВИД-19 и 19 357 починали от заразата, все още не е одобрила нито една от новоразработените ваксини, макар че през декември подписа договор за покупка на 1,9 милиона дози от китайската ваксина на "Синовак" (Sinovac) и се очаква партидите да пристигнат скоро.

Някои украински медии съобщиха днес, че киевска болница е започнала да ваксинира хора, вероятно с ваксината на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech) срещу 3000 евро на доза.

Според съобщенията ваксината може да е внесена от Израел, а няколко висши служители и бизнесмени вече са били ваксинарани.

Украйна договори доставка на COVID-19 ваксини от китайска компания

По-рано днес украинските медии разпространиха изявление на бизнесмена Михаил Бродски за това, че в края на миналата година в Украйна с чартърен полет тайно е пристигнала партида от ваксините на "Пфайзер", съобщи ТАСС.

Бизнесменът в своя публикация на сайта на изданието "Обозревател" ("Наблюдател") заяви също, че ваксината си е поставил премиерът Денис Шмигал и редица депутати, включително председателя на комисията по здравеопазване на Върховната Рада Михаил Радуцки. Освен това, според Бродски, чиновниците плащат по 2500 евро за една доза от ваксината, въпреки че в Европа тя струва около 15 евро.

Русия е готова да проведе клинични изпитания на комбинираната ваксина на АстраЗенека и "Спутник V" в Украйна

Премиерът Шмигал коментирайки тази информация вече заяви, че "ще се ваксинира за своя сметка с втората или трета категория ваксинирани, когато официално одобрената ваксина постъпи в болниците" и разпореди на правоохранителните органи да проверят публикуваните сведения.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1026 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Народа

2021.01.06 | 23:20

1
Аз съм платен гeй и лапам цигaнски меки пишки и пия рaзвалeна спeрма сутрин обед и вечер. всяка вечер най добрия психиaтър в софия ми чете приказки за лека нощ, но аз се измъквaм от креватчето за да пия още мангaлcка спeрмa и да трoля в novini.bg понеже мама ми каза че съм непослyшно мoмче

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини