Как руските медии видяха международната политика през 2020 г.?

  • 31 декември 2020 09:21

  • 655
  • 5
Как руските медии видяха международната политика през 2020 г.?
© Getty Images/Guliver (архив)

"Година на исторически прелом" нарича отминаващата 2020-а коментатор на агенция РОСБАЛТ. Според него Русия "доброволно се е сгромолясала в епохата" отпреди император Петър Първи, приемайки "ролята на регионална сила с авторитарен режим".

Хората в Русия като цяло още не са осмислили какво се е случило с тях, пише журналистът. Антикоронавирусните мерки сериозно се отразиха на руската икономика. Властите бяха принудени изкуствено да замразят цените на основните храни, но междувременно се убедиха, че могат да правят с населението, каквото си поискат - хората не се бунтуват истински, а огнищата на политически протест в страната не се разрастват, констатира той, предаде БТА.

Москва: Не очакваме нищо добро от русофобската администрация на Джо Байдън

В други раздели от статията се анализира "външнополитическият провал" на Москва и "загубата на лидерството" й в света. Русия вече не е световна сила, макар че вътре в страната претенциите в този дух само се засилиха през 2020 г., изтъква авторът.

Русия дълго време общо взето пренебрегваше екологичния дневен ред, но скоро ще се наложи да му обърне внимание, поне за да защити ключовите си експортни отрасли, пише "Комерсант".

Пандемията не забави, а може би и ускори появата на нов въглероден данък върху вноса в ЕС. Нищо чудно той да коства на руските петролногазови, въглищни и металургични компании милиарди евро годишно. И да ги накара да стартират нов етап в модернизацията на производството, прогнозира вестникът.

Русия отново регистрира рекорден брой заразени и жертви на COVID-19

Масовите протести в Армения срещу премиера Никол Пашинян за пореден път доказват една елементарна аксиома за страните от постсъветското пространство - те не се учат на нищо, заявява автор на "Взгляд".

Редица страни от този регион не успяха да формират стабилна държавност, твърди той. Някои според него "са деградирали от квазигражданско общество до нивото на ханства", други - балтийските страни, с влизането си в ЕС са приели "външно управление", а трети - Армения, Грузия, Украйна, Киргизстан и Молдова, запазили отпърво своите изборни институции и независимост, са вървели "от криза към криза". Клановете, корупцията, неефективността на елитите, пасивността на гражданското общество разяждат тези държави, се казва в материала.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба нарече преговорите с Техеран за разследването на катастрофата с украинския пътнически самолет в Иран през януари главното поражение за международната политика на Киев през изтеклата година, пише "Труд".

Застреляха човек на руско-украинската граница

Друг провал за Украйна според министъра са отношенията й с Унгария. Кулеба е убеден, че Киев не е постигнал целите си тук заради Русия. "По принцип ръката на Москва присъства във всичко, което става в Украйна", заявява той, цитиран в "Труд".

Кулеба обеща тези дни да превърне Крим в "адска, а не свещена тема" за Русия чрез засилване на международния натиск върху Москва, пише "Росийская газета". Говорителката на руската дипломация Мария Захарова нарече думите му "изявление от пъкъла". Според източник на РИА Новости в нейното ведомство те "отдалечават възможността да се намерят конструктивни решения за каквито и да било проблеми", добавя московският официоз.

Ако Киев използва турски дронове срещу сепаратистки Донбас, Москва може да обяви за зона без полети половин Украйна и "да сваля всичко, което ще се движи там - дори бойни самолети", заявява пред "Комсомолская правда" Богдан Безпалко от Обществения съвет по етническите въпроси към руския президент Владимир Путин.

Украинският външен министър поиска спешен разговор с Лавров след смъртта на войник в Донбас

Президентът на Украйна Володимир "Зеленски забрани кораби под флага на Руската федерация да плават по украински реки" и Владимир "Путин се отказа да поздравява Зеленски по случай Новата година", четем в заглавия от "Московский комсомолец".

В статия от "Свободная преса" стратегическите цели на Русия в Африка се описват като предимно икономически, отколкото военни. Срещу руски оръжия и инструктори Централноафриканската република например даде на руския бизнес достъп до полезните си изкопаеми. Ограмните запаси от диаманти, злато и уран в тази страна привличат провластовия елит на Русия - олигарси, приближени до държавния глава. "Никаква геополитика, нещата са само лични", коментира изданието.

Зеленски дава ултиматум на Русия за постигане на мир в Източна Украйна

Ливан навлиза в новата година без правителство и милионите ливанци са близки до паника. Според ливански експерти в навечерието на 2021 г. половината хора в страната ще се превърнат в бедняци или ще заживеят под чертата на бедност, пише "Независимая газета".

"Великобритания и ЕС ще станат дружелюбни съседи", предрича вестникът в друг материал по повод ратификацията на на споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз, което ще регулира отношенията им след Брекзита.

Съдбата на Великобритания вече е в нашите ръце, каза Борис Джонсън

Агенция РЕГНУМ разглежда напускането на кралството като "един вид присъда за ЕС". Берлин и Париж неизбежно ще усетят военнополитически последици от Брекзита в Близкия изток, Закавказието, в Африка, по китайското направление . . . В близко време например ЕС няма перспективи за възстановяване на отношенията си с Турция, докато Лондон вече тясно работи с Анкара, се казва в публикацията.

Лавров: Да не се допуска проникването на чужди наемници в Нагорни Карабах

"Известия" придружава с кратки коментари подборка цитати от изявления на световни лидери по повод ключови моменти от живота на планетата през 2020 г. Държавните глави говориха за протестите в Беларус, войната в Нагорни Карабах, изборите за президент на САЩ, развитието на отношенията между Русия и Щатите, коронавирусната криза и за много други неща, припомня всекидневникът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
655 5

Коментари 5

Добави коментар
учители

2020.12.31 | 14:14

5
както си признават сами другарите от нищо не се учат карат си я както при ПЕТЪР1 то вече и няма как да ограбват и могат само да дояждат хапките лошото е че съвсем скоро ще се хранят с това което извадят между зъбите си или ще си ядат танковете
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.12.31 | 09:56

2
Рускенефа и 'медии''?! Няма такова нещо! Това не са свободни медии. А диктаторска бухалка в голямата северна психиятрия!

2020.12.31 | 11:23

4
Боклуци ПРОТИВНИ

2020.12.31 | 09:34

1
Руските медии си виждат много правилно нещата,НО ВАШИТЕ МЕДИ НА НОВИНИ БГ КАНАЛ 3 И ТВ ЕВРОПА,ВИЖ ВЕЧЕ Е ДРУГО ВИЙ СТЕ ПЪНПИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОТРЕПКИ КАТО ГЛЕДАМ ХАРИЗАНОВ ТОЗИ ПРОТИВЕН ЧОВЕК И НАПРАВО ДА ВИ СЕР___А И ПИ___КАЯ И ПЛ____УЯЯ НА ВСИЧКИ ОТ ВАС
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.12.31 | 09:57

3

Късно е за теб да се лекуваш, щом ''мислиш'' по такъв начин! Съжалявам хората, като теб!

Добави коментар

Водещи новини