Спорът между президента на Украйна и конституционния съд прераства в криза

30 декември 2020 18:15

Спорът между президента на Украйна и конституционния съд прераства в криза
© gettyimages
61 1

Конституционният съд (КС) на Украйна заяви, че президентът Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога е превишил пълномощията си, като е подписал указа за временно отстраняване (за два месеца) от длъжност на председателя на съда Олександър Тупицки, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът прибягна до този краен ход заради подозрения срещу Тупицки в подкуп на свидетел, който умишлено да даде лъжливи показания.

В коментар на сайта на КС се посочва, че "от конституционно-правна гледна точка указът на президента за временното отстраняване от длъжност на Тупицки е юридически нищожен и не може да подлежи на изпълнение, защото е издаден от президента в превишение на неговите конституционни пълномощия".

Зеленски: Аз съм настроен позитивно, защото изследването ми е негативно

КС смята, че Тупицки следва да продължи да работи на поста си и дори се отправя предупреждение срещу държавния глава, че за "противоправна намеса в дейността на един съдия от украинския КС той носи "предвидената от закона юридическа отговорност". Парламентарната фракция "Опозиционна платформа - За живот" заяви, че подписаният вчера от президента указ за отстраняване на Тупицки може да бъде основание за импийчмънт.

Конфликтът между президента и КС възникна в рамките на усилията на държавния глава за реформа на съдебната система, които да позволят тя по-ефикасно да се бори срещу корупцията. Покарването на антикорупционните реформи бе едно от условията за предоставяне на Украйна на безвизов режим с ЕС, а също и за оказване на помощ от международните кредитори. КС обаче отмени онези членове от Наказателния кодекс, които предвиждат наказание за невярно деклариране и правото на Националната антикорупционна прокуратура да проверява електронни декларации на висши държавни чиновници и да открива в тях конфликт на интереси.

Заради това бе закрит достъпът до Единния регистър на електронните декларации, което нарушава цялата система на антикорупционната реформа. Президентът нарече тези решения на КС правно неиздържани и приети против интересите на страната. Правителството поръча да бъде възстановен достъпът до регистъра въпреки решението на КС. След това Зеленски внесе във Върховната Рада (парламента) закон за прекратяване на пълномощията на сегашния състав на КС и предложи на Радата да признае за нищожни решенията на КС за отмяна на редица антикорупционни норми. Шефът на КС заяви, че тази инициатива на президента има признаци на конституционен преврат.

Зеленски се обърна и към Венецианската комисия към Съвета на Европа за съвет как да се излезе от тази ситуация. Комисията отговори бързо, но и доста двусмислено.

РИА Новости припомня, че срещу шефа на КС, освен за лъжливите показания, са заведени няколко наказателни дела, след които за самоволно заемане на поземлен имот в Крим и за държавна измяна. Тупицки потвърди, че държи въпросния поземлен имот в Крим, но добави, че не знае как да го декларира в Украйна (след анексията на Крим от Русия). Той нарече ставащото сега натиск върху него.

Мая Йорданова
61 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.12.31 | 10:46

1
Поредният примиер,където рускенефа е стъпил след това кризи, мизерия и упадък!

Добави коментар

Водещи новини