Тихановска призова ЕС да разшири санкциите срещу властите в Беларус

14 декември 2020 11:32

Тихановска призова ЕС да разшири санкциите срещу властите в Беларус
© Getty Images/Guliver
273 1

Според Светлана Тихановска, бивш кандидат-президент на Беларус, санкциите срещу ръководството на страната трябва да бъдат разширени, а Германия да поеме повече отговорност, подкрепяйки Беларус. Тя заявява това в публикувано днес интервю за германското сп. "Шпигел", предаде ТАСС.

Беларуската опозиция е благодарна на ЕС за налагането на санкции срещу управниците на страната, но списъкът с ограничения е "непропорционално къс", казва Тихановска. "Санкциите трябва да бъдат разширени. Чуваме много думи на подкрепа, но имаме нужда от дела. Искаме да приканим Германия да поеме повече отговорност за Беларус. Започне ли Берлин, ще подхванат и другите страни от ЕС, убедена съм в това", добавя тя.

ЕС трябва да засили натиска върху Минск

Досега ЕС е приел два пакета санкции срещу Минск. Мерките засягат 55 души от държавното ръководство, включително президента Александър Лукашенко и шефове на силови ведомства. Забранено им е влизането в ЕС, ще бъдат замразени и сметките им в европейски банки, ако бъдат открити, пояснява ТАСС.

От август, когато започнаха масовите протести срещу обявеното преизбиране на президента Лукашенко, в страната са били задържани 30 000 души, посочва Тихановска. Тя предполага, че през зимата протестите няма да събират толкова много хора, както през топлите сезони, но напролет ще бъдат подновени в предишния им мащаб.

Днес Тихановска ще бъде приета от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. На 6 октомври тя разговаря в Берлин с канцлера Ангела Меркел, допълва БТА.

Novini.bg
273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.14 | 15:04

1
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар

Водещи новини