В Русия одобриха закон, гарантиращ имунитета на бившите президенти

17 ноември 2020 21:35

В Русия одобриха закон, гарантиращ имунитета на бившите президенти
© Getty Images
877 9

Руските депутати одобриха днес законопроект, който гарантира съдебен имунитет на бивши президенти - една мярка, от която до голяма степен се предполага, че може да се възползва президентът Владимир Путин, предаде Франс прес.

Законопроектът бе одобрен на първо четене. Съгласно разпоредбите му, ако един човек е изпълнявал функцията на президент на Русия, той не може да бъде обект на съдебно или административно преследване, нито да бъде задържан, претърсван или разпитван, предаде БТА. 

Този имунитет ще бъде предоставен също и на семейството на всеки бивш руски президент и ще касае и имуществото, транспортните и комуникационните средства на бивши държавни глави, както и документи, които са му принадлежали и неговия багаж.

Текстът бе предложен от сенатор и депутат, които са членове на управляващата партия "Единна Русия".

Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

Имунитетът ще може да се вдига само ако бившият президент е обвинен в измяна или друго сериозно престъпление и ако тези обвинения са подкрепени от Върховния съд и Конституционния съд и поддържани от две трети от депутатите в Държавната дума и същия брой сенатори в Съвета на федерацията.

Разпоредбите на законопроекта не касаят бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, уточнява един от авторите му Павел Крашенников.

Тази законодателна инициатива породи слухове в Русия за евентуално оттегляне от поста на Владимир Путин, но Кремъл го отхвърли, като уточни, че 68-годишният лидер е в добро здраве.

За момента има само един бивш руски президент - Дмитрий Медведев, който управляваше страната от 2008 г. до 2012 г. - период, по време на който Путин заемаше премиерския пост заради ограничението в броя на последователните президентски мандати.

След връщането на Путин на президентския пост Медведев стана негов премиер и лидер на Единна Русия. Той връчи оставката си този януари и беше назначен за заместник-председател на Руския съвет за сигурност, ръководен от Путин.

В последните години Медведев бе обект на няколко антикорупицонни разследвания от страна на опозиционера Алексей Навални, който редовно го обвинява, че е получавал подкупи от олигарси и че е начело на имотна империя.

В Държавната дума освен това двама депутати и един сенатор внесоха законопроект за изпълнение на поправките в конституцията, даващи право на действащия президент Путин отново да се кандидатира за поста на държавен глава, предаде ТАСС.

В законопроекта се съдържат и допълнителни изисквания към кандидата за най-висшия държавен пост - да е гражданин на Русия, не по-млад от 35 години, да е живял в Русия не по-малко от 25 години, да няма или да не е имал преди гражданство на чужда държава.

Novini.bg
877 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ANTIFA

2020.12.19 | 15:34

9
Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта .

2020.11.18 | 06:30

8
Чудя се за кои от многото им бивши перзиденти ще е полезен тоя закон.....
nimportequi

2020.11.17 | 23:16

6
Важното е Ам-Гъл да отърве кожата понеже ако стане преврат ще го линчуват като Чаушеску.

2020.11.18 | 06:30

7
Ако стане преврат, парче хартия няма да го опази от народната любов. Яко ще се забавляват с него.

2020.11.17 | 22:10

2
ГЕРБ ще внесат такъв закон за гласуване и в България.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.11.17 | 22:48

5

По-скоро Румбата Радев ще иска такъв закон

2020.11.17 | 22:47

4

Такъв закон в България НЯМА да има! А ти с иболен мозък

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.11.17 | 22:47

3
Така правят в дикатурите ! Така правят и в рускенефа!
Gost

2020.11.17 | 22:07

1
Всеки със зора си.

Добави коментар

Водещи новини