Втори тур на президентските избори в Молдова

15 ноември 2020 07:55

Втори тур на президентските избори в Молдова
© Pixabay (архив)
399 0

Молдовците днес ще гласуват на втори тур на президентски избори, избирайки между проруски настроения Игор Додон, който се бори за втори мандат, и проевропейската му съперничка Мая Санду, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

45-годишният Додон би Санду на балотажа през 2016 г., но на изборите тази година остана малко след нея на първия тур на 1 ноември. Като президент Додон разчиташе на подкрепата на Москва, а Молдова, една от най-бедните страни в Европа, в последните години бе на ръба на икономически колапс. Мая Санду (48 г.) няколко месеца бе премиер по време на първия мандат на Додон, но бе отстранена с вот на недоверие. Тя се обявява за по-тясна интеграция с Европейския съюз като начин за излизане от икономическата криза.

Молдова ще получи от ЕС девет милиона евро за борба с пандемията

На първия тур Санду получи 36,1 процента от гласовете, а Додон - 32,6. Санду си осигури предимството от 3,5 на сто благодарение на подкрепата на молдовските имигранти на Запад, които проявиха неочаквано голяма избирателна активност, отбелязва ТАСС. Според експерти резултатът от втория тур може да зависи от това как кандидатите ще успеят да мобилизират електората си. Във втория тур няма изискван от закона праг на избирателна активност, побеждава този, който получи повече гласове. При еднакъв брой гласове победител е този, който е с по-добър резултат на първия кръг.

Филип Епитропов
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини