Москва планира да създаде военноморска база в Судан

  • 13 ноември 2020 07:17

  • 741
  • 4
Москва планира да създаде военноморска база в Судан
© Pixabay

Русия предвижда да създаде в Судан военноморска база на Червено море, предаде Франс прес, като се позовава на проект за споразумение с източноафриканската страна, одобрен от руския премиер.

Предварителният документ, публикуван на сайта на руското правителство вчера, се отнася за създаването на "център за логистична подкрепа" в Судан, където ще могат да се извършват ремонти, запасяване с продоволствия и гориво, както и да се осигури почивка на членовете на екипажа на руския военноморски флот. Базата ще може да приема най-много 300 военни и цивилен персонал, както и четири кораба, включително с ядрени двигатели, се казва в проектоспоразумението.

Планира се базата да се намира в северното предградие на Порт Судан, показват географските координати, споменати в подробния документ от 30-ина страници.

Текстът предвижда също Русия да има право да транспортира през пристанищата и летищата на Судан "оръжия, боеприпаси и оборудване", необходими за работата на тази военноморска база.
Уточнява се, че това споразумение ще бъде в сила 25 години, след автоматично подновяване от 10 години, ако никоя от страните не поиска преди това неговото прекратяване. Засега Москва не е споменавала датата, на която може да подпише споразумението с Хартум.

През последните години Русия, която започва геополитическо завръщане в Африка, се сближи със Судан във военната сфера, както и чрез проекти за мирно използване на ядрената енергия. От май 2019 г. двете страни имат 7-годишен договор за военно сътрудничество. В края на януари 2019 г., по време на политическата криза в Судан, Кремъл призна, че правителствените сили "имат от известно време" руски инструктори.

При посещение в Русия в края на 2017 г. бившият президент Омар Башир поиска от руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да "защити" Судан от САЩ и призова за засилване на военното сътрудничество с Москва.

Последвайте канала на

Novini.bg
741 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.11.13 | 17:53

4
Рашките няма какво да ядат, тръгнали бази да правят. Ненормалници. На гол тумбак, чифте пищови.

2020.11.13 | 08:37

2
И СССРе фалира по същия начин, сибирските цигани се въоръжаваха до зъби без икономика. Искаха да са конкyрeнти на Запада.

2020.11.13 | 12:39

3
Тихо бе, мангал пазарджишки!

2020.11.13 | 08:35

1
Сороспийте квичат на умряло.

Добави коментар

Водещи новини