Путин: Глобалната доминация на Русия и САЩ остана в миналото

Времето, когато Русия и САЩ решаваха всичко, остана в миналото, заяви днес пред дискусионния клуб "Валдай" руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и изрази готовност да дискутира глобалните проблеми с други страни, ако възникне необходимост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Путин участва в дискусиите по видеоконферентна връзка.

Той заяви, че Китай и Германия, имайки предвид тяхното политическо и икономическо влияние, вървят към статут на свръхдържави, докато САЩ вече не могат да претендират на някогашното си доминиране. Съществено се е трансформирала ролята в международните дела на Великобритания и Франция, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент каза, че се надява новото правителство на САЩ да е готово за диалог по въпросите за сигурността и контрола на ядрените оръжия. Путин заяви, че не му липсва времето на Студената война, когато моделът на международните отношения бе устойчив и предсказуем. По думите му "в съвременния международен живот са се натрупали много, да не кажем прекалено много най-остри въпроси и проблеми".

Путин поиска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ с година

Путин нарече фикция "вносните" модели на демокрация. "Виждаме как функционират вносните модели на демокрация. Това е просто обвивка, . . . фикция, лишена от вътрешно съдържание и даже от подобие на суверенитет", заяви руският държавен глава. Според него "там, където се реализират подобни схеми, народа за нищо не го питат, а ръководителите са не повече от васали, а вместо васала, както е известно, всичко решава господарят".

Пандемията от новия коронавирус показа на страните по света, че трябва да се действа съвместно, но човечество засега не се е научило на това, смята руския президент. "Колкото и необходимостта от борба с пандемията да сплотява международната общност, все пак трябва да предприемаме системни мерки за решаване на старите проблеми. Това засяга Близкия изток, сирийската криза, кризата в Либия, тероризма, а също екологията. Затова пандемията тук няма да ни помогне, но що се касае до осъзнаване на това, че при много остри глобални кризи трябва да се действа съвместно, тук пандемията все пак играе роля, но това, за съжаление, засега не научи човечеството да се обединява на 100 процента, така, както го изисква ситуацията", каза Путин.

Русия: Не очаквайте ваканция заради COVID-19

Според руския президент Русия ще успее да се справи с въведените срещу нея санкции.

Силата на държавата се състои в доверието на гражданите, а не в тоталния контрол и в мощта на армията, каза още Путин. "Какво е силна държава, в какво е силата й? Разбира се, не в тоталния контрол и твърдост на правоохранителните органи, не в изтласкването на частната инициатива или накърняването на гражданската активност, дори не в мощта на въоръжените сили и отбранителния потенциал, въпреки че този елемент е важен за Русия, имайки предвид географията й, целия комплекс геополитически предизвикателства, и разбира се, нашата историческа отговорност като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за осигуряване на глобалната стабилност", каза руският президент и изрази увереност, че "силата на държавата е преди всичко в доверието към нея от страна на гражданите".
 

Коментари

 1. 2020.10.23 | 18:44
  da doide vaksinata do nas pa posle i geo-politika shte omuvame;samo da niama mrusni nomera ot musa ?
 2. 2020.10.23 | 04:17
  велик !
  1. 2020.10.23 | 08:29
   и всякаква сороспийска паплач ще се втурне да квичи. В момента Русия е по-силна от СССР. И с всеки ден става по-силна, обединена и мотивирана. Стария свят се руши с бързи темпове. Само една държава ще остане на света и това е Русия. Затова соросоидните ревът.
 3. 2020.10.23 | 07:31
  Джуджко!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет