Русия: Няма да има промени във формата на мирните преговори за Нагорни Карабах

  • 12 октомври 2020 17:13

  • 701
  • 0
Русия: Няма да има промени във формата на мирните преговори за Нагорни Карабах
© Gettyimages

Руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи заяви днес, че не се предвиждат промени във формата на мирните преговори за Нагорни Карабах, след като Азербайджан предложи в тях да бъде включена и съюзничката му Турция, съобщи БТА.

Лавров направи изказването си пред репортери в Москва след разговори с арменския си колега Зограб Мнацаканян. Мнацаканян заяви, че ефективни мирни преговори за Нагорни Карабах, населен предимно с етнически арменци анклав в Азербайджан, биха били възможни единствено след пълно спиране на огъня между азербайджанските и арменските сили.

Владимир Путин е говорил с Баку и Ереван

Лавров каза на пресконференцията, че Турция е подкрепила постигнатите в Москва на тристранни консултации договорености за уреждането на нагорнокарабахския конфликт.

"Свързах се с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, информирах го, че разчитаме на подкрепа за усилията ни, а вчера имахме пореден телефонен разговор, в който подкрепата за московския документ беше потвърдена", каза министърът.

Лавров заяви, че Мнацаканян възнамерява да обсъди по-късно днес ситуацията в Нагорни Карабах със съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (Франция, Русия и САЩ). Той допълни, че Русия ще продължи активно да полага усилия за уреждане на ситуацията в Нагорни Карабах в качеството си на един от съпредседателите на Минската група на ОССЕ и на стратегически партньор на двете страни.

Мнацаканян каза, че засега Ереван не вижда съществен напредък в прекратяването на огъня в Нагорни Карабах.

"За съжаление, към момента не можем да констатираме, че сме постигнали съществено равнище на примирие.

Азербайджан не изпълнява задълженията си", каза министърът в Москва на съвместна пресконференция с руския си колега.

Мая Йорданова
701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини