Съветът на ООН по правата на човека призова Беларус да допусне наблюдател на организацията

Беларус трябва да даде свободен достъп, включително до затворите, на специалния докладчик на ООН за правата на човека в Беларус Анаис Марин, призова Съветът на ООН по правата на човека в резолюция, цитирана от ДПА.

Резолюцията, която призовава за по-внимателен мониторинг на предполагаемите нарушения на правата на човека, извършени в Беларус, беше приета с 23 гласа "за", 2 гласа "против" (Еритрея и Венецуела) и 22 "въздържали се". Русия, която няма право на глас като наблюдател, предложи 17 поправки на резолюцията, но всички те бяха отхвърлени.

Лукашенко: Беларус е принудена да затвори границите си с Литва и Полша

Документът беше внесен от Германия от името на ЕС. В него се призовава още властите в Минск "да започнат диалог с политическата опозиция, включително гражданското общество и Координационния съвет, за да гарантират зачитане на законите за правата на човека, включително на гражданските и политическите права", съобщава ТАСС.

Съветът по правата на човека планира да проведе "интерактивен диалог" за ситуацията в Беларус. Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет получава мандат да "извърши подробен мониторинг на ситуацията в областта на правата на човека" след проведените президентски избори и трябва да подготви до края на годината междинен устен доклад с препоръки, след което ще бъде проведен интерактивен диалог.

Лукашенко уволни дипломати заради подкрепата им за демонстрациите

Освен това тя трябва да подготви всеобхватен писмен доклад, който ще бъде обсъден на следващата сесия на Съвета през първата половина на 2021 година.

В резолюцията на Съвета на ООН по правата на човека се изразява съжаление, че на проведените президентски избори беларуските власти не са изпълнили задълженията си в сферата на избирателните права на гражданите, отбелязва ТАСС. 

Коментари

  1. 2020.09.18 | 23:26
    bg-biblioteka.blogspot.com
  2. 2020.09.18 | 22:06
    Тази ООН, ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЗАКРИЕ. БАНДА БАНДИТИ С ДВОЙНИ СТАНДАРТИ
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет