Около 2000 еврейски поклонници са блокирани на украинската граница

  • 16 септември 2020 20:38

  • 916
  • 0
Около 2000 еврейски поклонници са блокирани на украинската граница
© Getty Images/Guliver (архив)

Украйна обвини Беларус, че засилва напрежението по общата им граница, затворена заради коронавируса, като насърчава еврейски поклонници да се насочват натам, въпреки че около 2000 от тях са блокирани там, предадоха Франс прес и ТАСС.

"В момента близо 2000 поклонници хасиди се намират на границата между Беларус и Украйна. Повечето са дошли от Израел, повярвали на слуховете, че украинската граница с Беларус е отворена", заяви украинското президентство.

Украйна готова да приеме бягащи от репресии беларуси

"Призоваваме беларуските власти да престанат да засилват напрежението по границата с нашата страна и да не разпространяват фалшиви обнадеждаващи изявления, които носят надежда на поклонниците и създават впечатление, че границата на Украйна може да бъде отворена за чужденци".

Киев не уточни дали еврейските поклонници са се струпали на едно и също място на границата. Тази сутрин Украйна и Беларус преброиха хиляда души в неутралната зона в района на граничния пункт Нови Яриловичи, отбелязва АФП. Евреите хасиди пристигнаха в Беларус, за да се опитат да влязат в Украйна за ежегодното си поклонение в град Уман.

 Киев обаче обяви, че заради увеличаването на случаите на Ковид-19 затваря границите си за чужденци.

Отношенията между Киев и Минск се обтегнаха след президентските избори в Беларус на 9 август. Те доведоха до протести срещу президента Александър Лукашенко. Участниците в тях го обвиняват, че е фалшифицирал резултатите. Минск и Москва обвиняват Украйна, Полша и балтийските страни, че тайно подхранват протестното движение.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини