Съветът на ООН за правата на човека свиква спешни дебати за положението в Беларус

Съветът на ООН за правата на човека реши да организира спешни дебати във връзка с положението в Беларус. Дебатите се свикват по искане на Германия, която алармира за рязко влошаване на ситуацията с човешките права след спорните президентски избори в Беларус миналия месец, съобщава БТА.

Искането за спешни дебати бе прието днес с 25 гласа срещу два "против" и при 20 въздържали се и дебатите ще се състоят на 18 септември.

Продължават протестите в Беларус, над 400 души са арестувани

Франс прес отбелязва, че ООН засилва натиска си върху Беларус, където опозицията е подложена на репресии. Международната организация настоява да се разследват обвиненията за подлагане на опоненти на властта на мъчения.

"Предвид обхвата и броя им, всички обвинения за мъчения и други форми на малтретиране от страна на силите за сигурност трябва да се документират и разследват, за да бъдат изправени извършителите им пред правосъдието", заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

"Продължаваме да получаваме тревожни доклади за жестоки и продължаващи репресии над мирни протести", отбеляза бившата президентка на Чили при откриването на 45-ата сесия на базирания в Женева Съвет по правата на човека.

В писмо от името на Европейския съюз германският посланик в европейската централа на ООН Михаел фон Унгерн-Щернберг миналата седмица призова Съвета по правата на човека да свика спешни дебати за Беларус.

"Причините за това настояване са ясни: наблюдава се силно влошаване на състоянието на правата на човека" в страната. Съветът не бива да мълчи по този въпрос", заяви днес Унгерн-Щернберг.

Беларуският посланик в женевската централа на ООН Юрий Амбразевич възрази срещу свикването на дебати, което определи като "част от крупна политическа кампания, организирана от ЕС в подкрепа на изгубили изборите беларуски политически сили и за принуждаване на беларуските власти да преразгледат изборните резултати".

ЕС открито призовава за подкрепа на лидерите на опозицията, изгубили изборите, и открито оказва на тези беларуски граждани политическа и финансова помощ, с което създава предпоставки за запазване на политическото противопоставяне в беларуското общество, заяви Амбразевич.

Коментари

  1. 2020.09.14 | 18:17
    ЗАЩО В БЕЛАРУС А АНЕ В .... .....
  2. 2020.09.14 | 18:08
    ща не свикват - нема никаква разлика между двете диктатури
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет