Лавров: Русия приветства решението на Индия и Китай за намаляване на напрежението по границата

  • 11 септември 2020 15:07

  • 388
  • 0
Лавров: Русия приветства решението на Индия и Китай за намаляване на напрежението по границата
© Булфото (архив)

Индия и Китай взеха полезно решение за намаляване на напрежението по спорната им граница в Хималаите, каза днес руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи след разговори с китайския си колега Ван И, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

По-рано през деня Индия и Китай заявиха след среща в Москва, че са се споразумели да намалят избухналото ново напрежение и да предприемат стъпки за възстановяване на "мира и спокойствието".

"Много ни е приятно, че теренът в Москва даде възможност на външните министри на Китай и Индия да проведат наситена, съдържателна среща, след която да направят извеление, насочено към нормализиране на отношенията и успокояване на обстановката по границата. Мисля, че това беше доста полезно решение, изявление, полезна среща", каза Лавров на съвместна пресконференция с китайския външен министър.
Ван заяви, че Китай се надява на широка международна подкрепа за своята инициатива за гарантиране на глобалната информационна сигурност.

Китай и Индия се съгласиха да намалят напрежението по спорната си граница

Лавров отбеляза, че китайската инициатива се появява в момент, когато в ООН напоследък се разгръщат дискусии за необходимостта от разработване на правила за отговорно поведение в международното киберпространство с оглед гарантиране на сигурността и суверенитета на държавите членки.

Ван каза, че въздушните връзки между Русия и Китай ще бъдат напълно възстановени, когато го позволи епидемиологичната ситуация.

"Даже в най-критичния момент от пандемията Русия и Китай не прекъснаха въздушните връзки, но тяхната честота не е на такова високо ниво заради карантинните изисквания. С подобряване на ситуацията обаче ние постепенно увеличаваме броя на полетите. Мисля, че когато ситуацията го позволи, напълно ще възстановим въздушните връзки", заяви той.

Последвайте канала на

Novini.bg
388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини