Тихановска: Нови избори в Беларус трябва да има преди, а не след приемането на нова конституция

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска заяви, че нови избори в Беларус трябва да се състоят преди, а не след приемането на нова конституция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На поискан коментар на изказването на президента Александър Лукашенко, че след промените в конституцията може да се състоят нови избори, Тихановска каза, че трябва да стане обратното.

"Разбираме, че трябва да се напише нова конституция, но само след нови избори, не сега", каза тя на съвместна пресконференция с норвежката премиерка Ерна Сулберг в резиденцията на норвежкия посланик във Вилнюс.

Всякакви бъдещи международни договори, които сключи беларуският президент Александър Лукашенко, няма да бъдат спазвани от едно демократично избрано правителство на Беларус, заяви Тихановска.

Репресиите на Лукашенко засилват кризата

"Държавите и други организации не могат и не трябва да очакват, че беларусите и тяхното честно и демократично избрано правителство ще спазват договорите, които са сключени против волята им от един нелегитимен режим. Лукашенко няма никаква легитимност като президент на нашата страна. Той вече не представлява Беларус", каза тя във видеообръщение от Вилнюс към комисия на Съвета на Европа.

Вчера литовският външен министър Линас Линкевичус изрази безпокойство, че Лукашенко ще предаде независимостта на страната си с подписване на споразумение за по-тясно сътрудничество с Русия.

Тихановска призова за санкции и международен натиск върху Лукашенко и други държавни представители, които са замесени в репресиите на антиправителствените протести в Беларус, предаде ДПА.

"Моята страна, моята нация, моят народ сега се нуждаят от помощ. Нуждаем се от международен натиск над този режим, над този човек, който отчаяно се е вкопчил във властта. Нуждаем се от санкции срещу хората, които издават и изпълняват престъпни заповеди, които нарушават международните норми и човешките права", каза Тихановска във видеообръщението си.

Александър Лукашенко: Може би съм дълго време съм на власт

"Опозиционни лидери са задържани под измислени обвинения, тормозени, заплашвани или изгонвани от страната. Стотици хора са хвърлени в затвора, изнасилвани и пребивани. Това не трябва да е нормата в Европа", заяви 37-годишната Тихановска.

Тихановска заяви, че президентските избори на 9 август, в които тя по официални данни бе втора с около 10 процента от гласовете, са били фалшифицирани, за да може Лукашенко да остане на власт, и призова за незабавното освобождаване на всички политически затворници.

Европейският съюз заяви, че тези избори не са били нито свободни, нито честни и осъди полицейското насилие над антиправителствените протестиращи.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Хендрик Дамс призова властите на Беларус да освободят всички протестиращи и да започнат да спазват човешките права, предаде ТАСС.

"В момента Беларус преживява тежка криза в областта на човешките права. Призовавам да се прекрати задържането на демонстранти. Беларуското общество премина точката, от която няма връщане назад, и не се бои да защитава правата си", каза той на заседание на комисията на ПАСЕ по политическите въпроси и демокрацията.

Протестите в Беларус: 128 в ареста

"При отсъствие на промени положението може да прерасне в революция. Революциите обаче костват много и не постигат непременно желаните резултати. Трябва да се следва пътят на еволюцията, за да може всички членове на обществото да действат за поддържането на демокрацията. Съветът на Европа е готов да помогне на Беларус да намери изход от тази ситуация и с тази цел поддържа контакти с всички в беларуското общество", заяви Дамс.

Съветът на Европа е обезпокоен от положението с човешките права в Беларус, заяви генералният секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич. Тя определи като особено тревожни съобщенията за гонения на членове на Координационния съвет на беларуската опозиция и "възобновилите се арести на представители на гражданското общество и обикновени демонстранти".

"Сплашването на граждани от представители на правителството или други сили е напълно недопустимо и трябва да се прекрати. Продължаването на тази незаконна практика създава риск да влоши и без това сложната ситуация, което може да има непредсказуеми последици. Има опасност Беларус да се превърне в държава на беззаконие и политическо преследване. Призоваваме държавното ръководство на Беларус да сложи край на тези репресивни мерки. Няма друг път освен започване на честен и открит диалог с гражданското общество за подготвяне и провеждане без отлагане на необходимите реформи", заяви Пейчинович-Бурич.
 

Коментари

  1. 2020.09.08 | 18:38
    ха новичок де хахохахоо
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет