Лавров: Русия е готова да помогне на Турция и Гърция

  • 08 септември 2020 14:17

  • 647
  • 4
Лавров: Русия е готова да помогне на Турция и Гърция
© getty images

Руският външен министър заяви във вторник, че Москва е готова да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение във връзка с проучването на Турция за енергийни запаси в Източното Средиземноморие, съобщава АП.

Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи заяви, че Москва наблюдава ситуацията в региона и ще помогне за започването на "истински диалог" с всички страни, който ще генерира "взаимно приемливи решения".

Лавров говори след среща с кипърския президент Никос Анастасиадес по време на официално посещение в островната държава.

През последните седмици Гърция и Турция са в напрегнат конфликт, тъй като турски сондажни кораби продължават да търсят газ във води, където Гърция и Кипър претендират за изключителни икономически права.

Гръцките и турските въоръжени сили провеждаха военни учения в района, за да подчертаят решимостта на всяка страна.

Членовете на Европейския съюз Гърция и Кипър обвиняват Турция в нарушаване на международното право и в "дипломация с канонерки". Турция настоява, че защитава правата си и правата на отцепилите се кипърски турци върху етнически разделен Кипър до законния им дял от потенциалните находища на газ в района.

Сергей Лавров пристигна на първото си посещение в Сирия от избухването на гражданската война през 2012 г.

ЕС обмисля налагането на по-строги санкции срещу Турция заради нейните "незаконни" действия, ако преговорите не успеят да сложат край на конфликта.

Посещението на Лавров идва месец, след като Анастасиадес помоли руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 лично да се намеси, така че Турция "да бъде убедена да прекрати своите незаконни действия".

Но руският висш дипломат изрази загрижеността на Москва от това, което според него са опитите на САЩ да предизвикат "конфликт вместо мирни решения" в Източното Средиземноморие.

Лавров намеква за решението на Вашингтон да отмени частично оръжейното ембарго за Кипър, което имаше за цел да предотврати надпреварата във въоръжаването, възпрепятстваща преговорите с ООН за обединение на острова.

Ембаргото беше насочено срещу южната, гръцко-кипърската част на острова, където се намира международно признатото правителство на Кипър.

Вашингтон заяви, че отменя ембаргото за оръжия в Кипър за една година - с възможност за подновяване, за да му позволи да си набави несмъртоносно оборудване.

Турция реагира гневно на частичното вдигане на ембаргото и обяви, че Русия ще провежда морски учения с жива стрелба този месец в райони в Източното Средиземноморие, където турски изследователски кораби търсят газ.

Кипър се стреми да укрепи отношенията със САЩ, но не за сметка на връзките си с Москва или Пекин, на чиято подкрепа често разчита в ООН.

Посланикът на САЩ в Кипър Джудит Гарбър заяви, че отмяната на ембаргото няма връзка с "ценен партньор и съюзник" като Турция, а има за цел да укрепи регионалната сигурност и да "се противопостави на злонамерени участници в региона".

Украинският външен министър поиска спешен разговор с Лавров след смъртта на войник в Донбас

Гарбър заяви, че Вашингтон се отказва от изискването Кипър да спре да предлага зареждане с гориво и други пристанищни услуги на руските военни кораби, но че ще продължи да "насърчава" кипърските правителствени власти да отказват тези услуги.

"Вярваме, че Русия играе много дестабилизираща роля в региона, особено в Сирия", добави Гарбър.

Последвайте канала на

Novini.bg
647 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.09.08 | 16:50

4
Венецуела е "много доволна" от руската мародерска "помощ". Следващи ще са Африка и Индонезия. Няма малка държава, която руските мародери не са потопили в кръв и мизерия.
Червената армия

2020.09.08 | 15:29

3
Първо създаваме проблеми, после ги разрешаваме......дори и да няма проблем пак ще го решим като го създадем защото не можем да правим нищо друго.

2020.09.08 | 14:50

2
Кой ти търси помощта бе, смрадлив алкохолик? Гледай си микимаусовата студена кочина.
45 безкрайни години под ботуша на окупатора

2020.09.08 | 14:48

1
Християнския Бог да пази Европа от помощ от азиатския окупатор на чужди територии - бързо идва , но забравя да си отиде .

Добави коментар

Водещи новини