Първата партида ваксина "Спутник V" е в обращение вече в Русия

  • 08 септември 2020 07:05

  • 1114
  • 3
Първата партида ваксина  "Спутник V" е в обращение вече в Русия
© Getty Images/Guliver (Архив)

Първата партида от ваксината срещу новия коронавирус, наречена "Спутник V", е пусната в обращение за гражданите. Доставката на препарата в регионите на Русия се очаква в скоро време, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на руското министерство на здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989


"Първата партида от ваксината за профилактика на новата коронавирусна инфекция, наречена "Спутник 5 или "Гам Ковид Вак" и разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамелей" към министерството на здравеопазването, премина през необходимите изпитания за качество в лабораториите на Росздравнадзор (Федералната служба за надзор в здравеопазването) и е пусната в гражданско обращение. В близко време се очаква доставката на първите партиди от ваксината в регионите", се казва в съобщение на здравното ведомство.

 

Мексико ще получи поне две хиляди дози от руската ваксина

 

Преди това руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко поясни, че под гражданско обращение се разбира на този етап ваксиниране на населението от рисковите групи, в частност учители и медици, което ще протича паралелно с пострегистрационните клинични изследвания, предаде БТА.

На 11 август Русия първа в света регистрира ваксината срещу коронавируса, която бе кръстена "Спутник V". Тя премина през клинични изпитания през юни и юли. На 15 август министерството на здравеопазването съобщи, че е започнало производството на препарата, припомня ТАСС.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1114 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
nimportequi

2020.09.08 | 10:13

3
Само дето няма балъци който да я купят. Щом техния смешник Шутин не си я е сложил ясно е колко е ефикасна.
Браво на руснаците...!

2020.09.08 | 08:05

1
Руснаците бяха първи в света в космоса- с успешното изстрелване на първият изкуствен спътник на 04.10.1957-,,Спутник"!Сега са първи в света и с масовото пускане на ваксината против ,,Ковид-19"-,,Спутник-V"...!Приказките,че тя не била достатъчно проверена и че е опасна са изтъркан пропаганден трик,за да се обезличи това световно откритие...!Факт е че дъщерята на Путин и министъра на отбраната-Шойгу,вече се ваксинираха със ,,Спутник-V"...!Давайте опоненти- вие сте на ход с голите си, безпочвени и до болка познати русофобски оплювки...

2020.09.08 | 08:23

2
те могат да плюят но докато Европа и сащ се гърчат заключени и със спряна икономика, руснака/китаеца ще са отворили всички производства. Година икономическо предимство. Па нека плюят.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини