Протестиращи окупираха резиденцията на Лукашенко в Минск

  • 06 септември 2020 17:05

  • 1503
  • 5
Протестиращи окупираха резиденцията на Лукашенко в Минск
© Getty Images

Десетки хиляди протестиращи срещу обявената победа на беларуския лидер Александър Лукашенко в изборите на 9 август се приближиха днес до президентската резиденция в Минск.

Специалните полицейски части ОМОН отцепиха сградата и препречиха пътя на участниците в шествието. Бойци от силовите структури поставиха водни оръдия край входа на резиденцията и слагат заграждения, съобщи БТА.

Беларуската полиция изведе студенти от сградата на университета, петима са арестувани

Пред отцеплението е разпъната бодлива тел. Колоната протестиращи достига 2 километра. Край резиденцията демонстранти скандират "Излез" и "Колко струва съвестта".

Няколко хиляди демонстранти, чийто път също бе препречен от ОМОН, скандират антиправителствени лозунги на столичния булевард "Независимост". Бойците не разпръсват и не арестуват участниците в протеста, а ги приканват да се разотидат, посочва руската агенция.

Десетки демонстранти са арестувани на днешния протест в Минск, заяви обаче местната правозащитна организация "Вясна", цитирана от Франс прес. По нейни данни досега са задържани 37 души, спецполицаи кръстосват из столичния център, а в стратегически точки са разположени бронирани коли.

Размахали червено-белите знамена на опозицията, нови протестиращи прииждат към центъра на Минск. В градския център днес има проблеми с мобилния интернет и връзката. Беларуският оператор А1 съобщи, че пропускателната способност на мобилния интернет е намалена по нареждане на властите. Това влошава качеството на услугата или я прави недостъпна, се казва в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1503 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
До трола на Новини.бг

2020.09.06 | 20:50

5
Знам че четеш. Търся кой си и къде живееш . Ще ти причиня тежки травми да знаеш.
Ох

2020.09.06 | 20:17

1
Хората протестират да махнат комуниста КГБ другар. Нашите абдала стачкуват да връщат комунизма

2020.09.06 | 20:49

4
да искат да го махнат защото озвади топки и каза истината , че ковид е измама и щото не иска да допусне еврейските банки да Завземат Беларус и 7а ко превърнат в кочина , както стана с Украйна и България.

2020.09.06 | 20:47

3
диктатора бойко всички го мразят , едно време бай Тошо всички го обичаха

2020.09.06 | 20:46

2
че то сега е комунизъм бе 0лиг0френ

Добави коментар

Водещи новини