Украйна готова да приеме бягащи от репресии беларуси

Украйна обяви днес, че е готова да приеме беларуси, бягащи от репресии в страната си, и че замразява контактите си с Минск в условията на политическа криза, свързана с оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко.

Гражданите на Беларус, които ще се опитат да влязат в Украйна, за да избягат от кризата, ще се възползват от преференциален режим, каза пред журналисти украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той уточни, че украинските граничари ще проверяват техните заявления и ще им издават разрешително за влизане.

Някои беларуси, особено такива, работещи в сектора на високите технологии, вече пристигнаха в Украйна през последните седмици, опасявайки се от репресии срещу протестното движение от страна на президента Лукашенко, отбелязва Франс прес.

Новата мярка беше представена днес няколко часа след затварянето на украинските граници за повечето чужденци за срок от 30 дни, в условията на ново разгаряне на епидемията от коронавирус в някои части на света.

Украйна ще направи пауза в дипломатическите отношения с Беларус

Кулеба обяви също, че Киев замразява контактите си с Минск, където Лукашенко е изправен срещу безпрецедентно протестно движение с искане да се оттегли - нещо, което беларуският президент категорично отказва да направи.

Всички контакти са поставени на пауза до стабилизирането на положението в Беларус, подчерта украинският външен министър и призова и за организиране на "нови, честни и прозрачни избори".

Украинците следят отблизо протестите в Беларус, които им напомнят за окървавеното проевропейско въстание на Майдана в Киев, довело до падането от власт през 2014 г. на бившия украински президент Виктор Янукович и бягството му в Русия.

През последните седмици стотици украинци участваха в демонстрации на солидарност с беларуската опозиция. Огромни бяло-червени знамена, символ на протеста, бяха поставени на фасадите на много украински кметства, включително в столицата Киев, отбелязва БТА.

Коментари

  1. 2020.08.28 | 16:13
    Айде чиба
  2. 2020.08.28 | 15:27
    остава виктория нуланд да раздава понички.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет