Френският външен министър: Русия не действа прозрачно по случая "Навални"

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изрази днес съжаление, че Русия не действа прозрачно след предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

Не разбирам защо Русия не проявява прозрачност. В неин интерес е и й го казваме, заяви френският външен министър по радио Ер Те Ел.

Разпоредиха проверка за намесата на чужди сили в случая с Навални

Ако бяха поели инициатива за прозрачност, това щеше да бъде отчетено, отбеляза той, визирайки руските власти. Въпреки настояванията на САЩ, ЕС и на близките на Навални, Русия не започна разследване на случая. Би било добре да се проведе прозрачно разследване и когато виновните бъдат открити, да бъдат съдени, така че това да служи за урок, защото това не е първият случай на отравяне на руски опозиционер, изтъкна Льо Дриан.

Изправен пред натиска на Запада, вчера Кремъл настоя, че опозиционерът не може да се смята за отровен, докато не бъде установено конкретно вещество.

Алексей Навални, който стана известен с разследванията си срещу корупцията в руския елит и в обкръжението на президента Владимир Путин, се почувства зле миналата седмица по време на полет в Сибир. Близки до него активисти веднага заявиха, че става дума за отравяне, и настояха Навални да бъде прехвърлен в Германия, защото подозираха, че руските лекари ще се опитат да прикрият престъплението.

САЩ: Русия незабавно да разследва възможното отравяне на Навални

Берлинската болница "Шарите", където руският опозиционер беше докаран през уикенда, обяви в понеделник, че в организма му са открити "следи от отравяне", и спомена за "интоксикация с вещество от групата на холинестеразните инхибитори", допълва БТА.

Франция: Срещу Навални е извършено престъпление

Коментари

  1. 2020.08.27 | 13:59
    Русия каза че Навални не може да се смята за отровен докато не бъде доказано. Кое е непрозрачното?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет