Лукашенко предупреди, че ще предприеме сериозни мерки срещу демонстрантите

  • 19 август 2020 21:28

  • 982
  • 1
Лукашенко предупреди, че ще предприеме сериозни мерки срещу демонстрантите
© Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди днес, че ще предприеме сериозни нови мерки срещу демонстрантите, протестиращи срещу оставането му на поста, който заема от 26 години. Той обвини Запада, че подстрекава вълненията в страната, съобщава БТА.

Лукашенко се опитва да заздрави хватката си върху властта на фона на разрастващите се протести.

Преизбраният президент на Беларус Александър Лукашенко ще встъпи в длъжност до два месеца

Беларуският президент даде да се разбере, че на опозиционните активисти, които създадоха Координационен съвет, за да преговарят за преход във властта и нови избори, може да бъдат повдигнати наказателни обвинения. Той нареди на силите за сигурност да възстановят реда по улиците.

Европейският съюз, който проведе днес извънредна среща на върха за Беларус във виртуален формат, обяви, че не признава резултатите от президентските избори в бившата съветска република на 9 август, на които според Централната избирателна комисия Лукашенко е спечелил нов мандат, и осъди насилието срещу мирни демонстранти.

Тази вечер беларуският президент преназначи правителството в пълен състав. Кабинетът на премиера Роман Головченко бе формиран едва в началото на юни. Всички министри запазиха поста си, гласи указът на президента, публикуван от държавната информационна агенция БелТА.

Няколкостотин привърженици на Лукашенко се събраха тази вечер в столицата Минск въпреки дъжда. Хората носеха национални знамена в червено и зелено и плакати с надписи "Ценим мира и реда в страната!" и "Ние сме единни и непобедими!".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
982 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НАРОДА

2020.08.19 | 21:43

1
Я-РАДЕВ С МУСТАК

Добави коментар

Водещи новини