В Минск се състоя акция в памет на загинал участник в протестите

  • 13 август 2020 21:32

  • 469
  • 2
В Минск се състоя акция в памет на загинал участник в протестите
© pixabay

На един от площадите на беларуската столица, където тези дни загина участник в протестите срещу изборните резултати и президента Александър Лукашенко, тази вечер се събраха няколко хиляди души. Хората стоят мирно покрай уличното платно, понякога напускат тротоарите, за да подадат цветя на шофьорите на колите, съобщи БТА.

Движението на транспорта засега не е ограничено. По-рано на площада дойдоха двайсетина представители на дипломатически мисии на страни от ЕС, акредитирани в Минск.

Беларуските власти потвърдиха смъртта на един задържан демонстрант

Те положиха цветя пред възникналия там импровизиран паметник. Хиляди хора в Беларус днес се хванаха за ръце, образувайки т.нар линии на солидарност.

Много работници излязоха пред предприятията си, за да осъдят репресиите срещу демонстрантите, протестиращи срещу спорните избори, спечели според ЦИК от президента Александър Лукашенко.

Много от жените, участвали в тези живи вериги, бяха облечени в бяло и носеха цветя и снимки на своите любими и близки, задържани по време на протестите. Десетки ветерани от армията и полицията публикуваха видеа как в знак на протест срещу репресиите хвърлят униформите си на боклука.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
469 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Шляхтиц

2020.08.14 | 05:14

1
Светът се е побъркал и е решил на всяка цена и за всичко да протестира. Това е особено валидно за хора безделници, необразовани, неинтелигентни, мързеливи, разчитащи единствено на демокрация и социални помощи, за да живеят и съществуват. Протестират единствено заради самото протестиране, заплащането за протестиране и не предлагат вариант за промяна на статуквото. Протестите им са незаконни, неразрешени от съответните органи на властта, а формите на протестите са противообществени.
Шопа

2020.08.14 | 13:24

2
Прав си, пич! Той и холокоста в третия райх си беше напълно законен, ама американците, да им се не види, взеха, че избесиха ръководството на страната.... И Хитлер беше законно избран. Другия път, когато решиш да пишеш глупостите си, помисли малко. Диктатор, който не воже да бъде сменен със законни избори, може да бъде изметен с ритници или принесен в жертва. Такава е волята на народа там, ако недоволните бяха само 10% до сега да ги бяха смачкали и да беше мирно и тихо. Беларус е пламнала, хората си искат откраднатите гласове. Както каза една жена - бих гласувала и за котка, но не и за Лукашенко.

Добави коментар

Водещи новини