Кървави сблъсъци в Беларус при протестите след изборите

Най-малко един човек е загинал, след като беларуската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите след президентските избори в Беларус, предаде Ройтерс.

Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск през втора поредна нощ на насилие. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".

Един човек е загинал, опитвайки се да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите.

След седемчасово противопоставяне с протестиращите, полицията ги изтласка от улиците и започна да изтегля кордона си от центъра на Минск, допълва ТАСС.

Беларуската милиция влезе в сблъсъци с демонстранти, задържани са десетки

Местни медии съобщиха за сблъсъци и в други градове.

На власт вече над четвърт век, президентът Александър Лукашенко обяви победа с 80,08 процента от гласовете над Светлана Тихановска - бивша учителка по английски, която отправи най-голямото предизвикателство към властта му от години.

Коментари

 1. 2020.08.11 | 08:11
  Лукашенко и Путин са от един дол дренки. Там иска да ни заведе предателят Радев!
  1. 2020.08.12 | 16:18
   Типични комунистически лъжи! Къде ви намират такива лумпени!
  2. 2020.08.12 | 15:19
   Стандарта в Беларус в никакъв случай не е 2 пъти по-висок от лългарския и не е нужно да си живял дълго там за да то видиш. Още си има съботници поне по 6 на година, но с едно нововъведение - като ходишда работиш в тези съботи плащаш по 20 лева за някакви каузи. Хем работиш, хем плащаш. Нова е най високия стандарт в света. Родителите на учениците ремонтират училища, мият класни стаи, чистят дворове, плащат ежемесечно суми за консумативи задалжителни абонаменти за вестници и пр. А цената да минеш 1 км по вече раздрънканите им магистрали е 4 евроцента, като обходен безплатен маршрут на места няма. Още с влизането в страната, ако си с автомобил олекваш с 50 евро. По повод запазената икономика - пълни глупости, има си стабилна безработица, икономиката се държи на преработка на руски нефт и продажба на готовия продукт и продажбите на калиеви соли. Народа е беден, но изобретателен, основната храна са картофите. Частният бизнес се мачка... Който е имал вземане-даване, той знае. Бюрокрацията бясна - взимал съм справка, че съм взел справка - нотариус ми е отказвал заверка на свободно волеизлияние с обяснението - "така не може". Беларус е страната на абсурдите - в голяма чадт от учрежденията надписи на руски китайски и английски, но не и на беларуски. Беларуският се уми в училище, но като чужд (катато брой часове) а обучението е на руски. Но на улицата за разтовор на беларуски могат и да те арестуват за проверка, дали не си член на БНФ (беларуския национален фронт) и да те държат до 70 дни. Всичко това в съчетание с лошият климат - 60 слънчеви дни в година... Прекрасен живот, няма що!
  3. 2020.08.11 | 11:42
   в беларус стандарта е два пъти по висок от българския бе глупак. те не си онищожиха икономиката, ами я развиха. населението им не намаля, а се увеличава. тука в евроатлантическите ценности бъгарите мрат и емигрират, циганите се множат и яко се строят джамии. а на глупаците им сочат тия дето не дават да се разрушат държавите им за диктатори и те подскачат от радост.
 2. 2020.08.11 | 08:15
  Той вече Тиквата ни заведе отдавна на последното място в ЕС по заплати и на първото място по умиране и крадене ! ДОЛУ и ВЪН Мутрата ! САМО РАДЕВ !
 3. 2020.08.11 | 08:12
  80% срещу 7 % ? " Голямото предизвикателство " на супер неизвестна даскалица !!! Но знае английски и може би затова , а ?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет