Путин и Лукашенко обсъдиха задържаните в Беларус руснаци

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха днес в телефонен разговор ситуацията със задържаните в Беларус 33 руснаци и изразиха надежда, че този случай може да бъде уреден в дух на взаимно разбирателство. Това съобщи Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Задържането на руските граждани допълнително обтегна отношенията между двата традиционни съюзника, които бяха вече влошени тази година заради спора за цените на руски петрол в периода преди насрочените за тази неделя президентски избори в Беларус, посочи още Ройтерс.

Изборите на 9 август се възприемат от Лукашенко като едно от най-големите политически предизвикателства от години.

Двамата президенти се споразумяха да проучат всички обстоятелства около задържането в Беларус на руските граждани и да открият виновните за създалата се ситуация, които да бъдат подведени под отговорност.

Лукашенко: Москва трябва да обясни случая със задържаните руснаци

"В разговора бе подчертано, че руската страна е заинтересована от запазването в Беларус на стабилна вътрешнополитическа ситуация и произвеждането на предстоящите президентски избори в спокойна обстановка", заяви пресслужбата на Кремъл.

"Освен двустранния дневен ред, значителна част от разговора засегна актуални въпроси за противодействието на пандемията от COVID-19 в двете страни и разработването на ваксина за борба срещу инфекцията", допълниха от Кремъл.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет