Президентът на Беларус: Арестувахме граждани на САЩ

  • 06 август 2020 15:51

  • 1213
  • 0
Президентът на Беларус: Арестувахме граждани на САЩ
© Getty (архив)

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви днес, че редица американски граждани са били арестувани в страната, но не уточни кога или защо, предаде Ройтерс.

В неделя управляващият от четвърт век Лукашенко се явява на избори за нов мандат. В последно време той засили репресиите срещу опозиционни протестиращи, които според него заговорничат с чужди страни да го свалят от власт. Според правозащитни организации са арестувани над 1300 души.

Правозащитници: Не пускат независими наблюдатели в изборни секции в Беларус

"Задържани са хора с американски паспорти, женени за американци, работещи за Държавния департамент", заяви Лукашенко.

По-рано днес Беларус и Русия отново си размениха нападки заради задържаните руснаци от частната охранителна фирма "Вагнер". Те според Минск са наемници, които са планирали да организират размирици. Москва пък казва, че те само са минавали транзитно през Беларус на път за Латинска Америка и поиска да бъдат освободени.

Лукашенко днес нареди в Беларус да бъдат поканени прокурори от Русия и Украйна за решаването на случая със задържаните миналата седмица руснаци. Киев иска екстрадицията им, защото те според него са участвали в бойни действия в Източна Украйна.

Беларус обещава да си сътрудничи с Украйна по случая със заподозрените руски наемници

Последвайте канала на

1213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини