В Русия осъдиха военен експерт за продажба на тайни на германска фирма

  • 02 юли 2020 16:44

  • 584
  • 0
 В Русия осъдиха военен експерт за продажба на тайни на германска фирма
© Getty (архив)

Руски съд осъди на седем години затвор експерт на руски мозъчни тръстове, специализиран във военното дело, който беше признат за виновен в държавна измяна за продажба на поверителна информация на германска консултантска компания, предаде Ройтерс.

Съдът в Санкт Петербург посочи, че Владимир Нейолов е признал, че е продавал информация, свързана с Федералната служба за сигурност, службата-приемник на съветския КГБ. Сведенията се отнасяли до това как тя обучава оперативните си сътрудници. В мотивите на съда обаче се допълва, че Нейолов не е смятал данните за класифицирана информация.

Делото премина при закрити врата поради класифицирания си характер, както посочи съдът. Подробности от него не бяха изнесени пред обществеността. Съдът не назова германската консултантска фирма

Преди да бъде арестуван през 2018 г., Нейолов е писал статии за частните военни компании и е работил за два мозъчни тръста, включително един на име Център за изследване на стратегическите перспективи, посочва руският вестник "Комерсант".

Осъдиха експолковник за шпионаж за Русия

Русия е обвинявана от САЩ, че използва частни военни компании, например в Либия, за да прикрива ролята си там. Москва казва, че всякакви руски наемници там не представляват интересите на руската държава.

През последните години няколко руски експерти и учени бяха арестувани и обвинени в държавна измяна заради продажба на тайни на чужденци. Според критици тези дела са непрозрачни и понякога изглеждат основани на съмнителни доказателства.

Последвайте канала на

584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини