Външните министри на Русия и Иран разговаряха в Москва без маска на лицето

  • 16 юни 2020 14:47

  • 313
  • 0
Външните министри на Русия и Иран разговаряха в Москва без маска на лицето
© Unsplash

Иран придава голямо значение на сътрудничеството си с Русия, каза иранският министър на външните работи Мохамад Джавад на среща в Москва днес с руския си колега Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, предаде ТАСС.

Зариф подчерта, че иранско-руските отношения имат стратегическо значение, "особено след като телефонните разговори между президентите на двете страни откриха нови възможности за сътрудничество".

Лавров подчерта важното значение на запазването на иранската ядрена сделка, въпреки противодействието на САЩ, които се изтеглиха от нея. Това споразумение остава важен фактор за поддържане на международната сигурност, каза руският външен министър и добави, че САЩ манипулират Съвета за сигурност и Секретариата на ООН в стремежа си да накажат Иран. Докладите на Секретариата на ООН и на МААЕ създават изкуствени предлози за нападки срещу Техеран, отбеляза той.

Зариф от своя страна посочи, че Москва и Техеран ще си сътрудничат в МААЕ и в Съвета за сигурност по въпроса за ядреното споразумение. Още при пристигането си в Москва на официално посещение днес той посочи, че при сегашното "особено състояние на международната обстановка е необходимо консултациите между Русия и Иран да станат няколко пъти по-интензивни".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Отменена е визитата на двама руски министри в Турция

Гостът изрази солидарност с руския народ, който също като иранския е претърпял загуби заради епидемията от коронавируса, и изрази съчувствия и солидарност с руснаците, загубили свои любими и близки хора.

На преговорите двамата министри бяха без маски, но се спазваха всички други мерки по предотвратяване на разпространението на вируса. Лавров влезе в залата без маска, но всички други членове на руската делегация бяха с маски, включително заместник-министрите, както и служителите на дипломатическия протокол и малцината представители на медиите, допуснати вътре. Самият Зариф също си сложи маска, влизайки в залата, но като видя своя колега, я свали. Всички останали членове на иранската делегация останаха с маски.

ТАСС припомня неотдавнашно интервю на Лавров за вестник "Комерсант", в което той каза, че не носи маска, но спазва мерките за социално дистанциране и редовно си прави тестове за коронавируса.
На пресконференцията след преговорите с иранския си колега Лавров съобщи, че днес Москва и Техеран ще подпишат декларация за повишаване на ролята на международното право. Това е "много актуален документ с оглед на опитите на редица страни да прокарват вредни концепции за световен ред, основан на правила, които подкопават ключови принципи на справедливостта и взаимното уважение, положени от нашите предшественици в основата на международното право и на Устава на ООН", подчерта Лавров.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини