Руски лекар: Срещу COVID-19 помага хубав спирт

  • 12 юни 2020 09:11

  • 1287
  • 0
Руски лекар: Срещу COVID-19 помага хубав спирт
© Getty (архив)

Заразените с новия коронавирус в Русия надхвърлиха 500 000, но това не значи, че страната ще прескочи летвата от един милион болни, заявяват руски експерти пред в. "Известия".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33026

"Ситуацията е трудна, тъй като спад на заболеваемостта е установен само в Москва, а в другите региони броят инфектирани продължава да расте, отбелязва вестникът. От 8 юни постепенно се вдигат ограниченията в Москва, такъв процес тече и в други региони. Това едновременно радва и тревожи хората. От една страна, ще подновят работа множество предприятия, дребният бизнес ще потръгне, ще може да се излиза в парковете и по спортните терени", пише вестникът.

"От друга страна, докато едно заразяване се отчете в статистиката, минават към 20 дни. Страните, постигнали големи успехи в потушаването на епидемията, вдигаха рестрикциите в момент на траен спад в заболеваемостта. В Русия обаче е рано да се говори за траен спад, може би с изключение на Москва", добавя изданието.

Над половин милион са заразените с COVID-19 в Русия

Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че в Русия може да започне втора вълна от  COVID-19, ако вирусът бъде внесен повторно в страната, пише в."Аргументи и факти". Мурашко препоръчва на гражданите да намалят ходенето по гости, защото все още може да се заразят. "Ситуацията с коронавируса според него е спокойна само в 21 от 85-те региона на федерацията, посочва "Росийская газета", цитирайки интервю на министъра за телевизия "Росия-1".

"Щом наближи зимата, в Москва може да започне масово ваксиниране срещу новата инфекция", прогнозира официозът в друг материал. Столичният кмет Сергей Собянин увери освен това, че поетапното вдигане на ограниченията в града може да се разширява всяка седмица.

По изчисления на онлайн изданието "Медуза" в края на май в Москва е имало близо 300 000 заразно болни от  COVID-19. Да се отмени карантината точно сега е много рискован експеримент", предупреждава електронният вестник.

"Москва учуди Рим: руснаците оздравяват като по команда", коментира в заглавие "Свободная преса" мнение на италианския вирусолог Андреа Крисанти, който заяви, че вдигането на ограниченията в Москва може би е преждевременно. Руски специалисти обаче одобряват решението на столичната управа, допълва "Свободная преса". "Властите може да върнат карантината в Москва, веднага щом хората видят парада и гласуват по промените в конституцията, разработени по инициатива на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975", прогнозира всекидневникът.

Парадът на победата, традиционно провеждан в Русия на 9 май във връзка с годишнините от поражението на нацизма, тази година бе отложен заради пандемията и пренасрочен за 24 юни. Поправките в конституцията, за които е обявен общонароден вот на 1 юли, дават на Путин по-специално възможността да получи още два президентски мандата.

Владимир Путин насрочи Парада на победата

Руското правителство намери 3,8 милиарда рубли за допълнителни плащания на медицинския персонал в страната, информира "Независимая газета". "Само според официалната статистика всеки 15-и загинал от  COVID-19 е бил медицински служител", отбелязва вестникът. "В Европа фразата "израснал съм в бедно семейство, защото родителите ми бяха лекари" може да предизвика у събеседника ви шок и късо съединение в главата. В Русия никой не би се учудил. Особено в провинцията", се казва в статия от "Газета".

Под заглавие "С водка и молитви" изданието описва "народни лекарства" срещу новата инфекция.

"Срещу коронавируса помага хубав спирт", заявява пред вестника съвсем сериозно лекар от руската провинция. "Сутрин - сто грама, денем - сто, вечер - сто и петдесет, това е, друго не ти трябва. Най-добрата профилактика! А за мезе - лимон, за имунитет", предлага той. "Дали ще оцелеят само алкохолиците? От алкохолизъм впрочем умират толкова хора в Русия, колкото не е и сънувал никой коронавирус.

Миналата година по данни на федералната агенция Росстат от алкохолизъм са умрели 48 786 души. И така всяка година. Разболеят ли се, мнозина дори не знаят, че са болни, защото почти не изтрезняват. Ако пък се почувстват зле, веднага си пийват, та да им олекне", обяснява всекидневникът.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
1287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини