Лавров настоя паметникът на маршал Конев в Прага да бъде възстановен

  • 15 май 2020 15:53

  • 1004
  • 5
Лавров настоя паметникът на маршал Конев в Прага да бъде възстановен
© Getty Images/Guliver

Паметникът на съветския маршал Иван Конев, който през април бе свален от пиедестал в Чехия с решение на местните власти в шести район на Прага, трябва да бъде възстановен съгласно задълженията на чешката страна по съвместния договор за приятелски отношения, каза днес руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, цитиран от ТАСС.

В интервюто си за руския медиен холдинг РБК той отбеляза, че според договора Чехия е длъжна да гарантира запазването и достъпа до воинските гробове и паметници. "В случая с паметника на маршал Конев, разбира се, това задължение на Чехия бе най-грубо нарушено", каза руският външен министър.

Русия е подготвяла покушение срещу кмет на европейска столица?

Лавров съобщи, че чешкото външно министерство е изразило готовност за консултации с Русия по уреждането на спорните въпроси в двустранните отношения, включително и за запазването на историческите и военните паметници. На тези консултации ще бъде направен преглед как се изпълнява договорът за приятелски отношения и сътрудничество между двете страни от 1993 г., отбелязва БТА.

"Смятам, че нашите чешки колеги на предстоящите консултации ще трябва да дадат много сериозни обяснения. И да ни кажат как смятат да коригират тази ситуация, защото задължението си остава и паметникът трябва да бъде възстановен", посочи руският външен министър.

Лавров каза, че смята за детинско обяснението на ситуацията от чешка страна, че паметникът е собственост на район Прага-6 и че чешкото външно министерство не е собственик на мемориала. Според него задължението за запазването на този паметник лежи на плещите на чешката държава. "Още повече, че до последно време ние знаехме - и чешката страна потвърждаваше това пред нас, че паметникът е вписан в регистрите на чешкото министерство на отбраната", подчерта той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1004 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.05.15 | 17:11

5
Ако бяхме изпреварили чехите с премахването на МОЧА, сега щяхме да се гордеем и да имаме самочувствие.

2020.05.15 | 17:03

4
Чехите премахната позорния паметник там и ходят горди, а страхливите български власти продължават да коленичат пред съветските паметници в България, властта в България няма желание да е европейска и усмихната.

2020.05.15 | 16:57

3
Руснаците са най-гадните варвари на планетата. Вместо да се извинят за съветската окупация на Източна Европа и да си поправят икономиката, те продължават с войстващата си простотия. Браво на чехите, че го на.укаха на гадните ватеняци.
НАТО, ЕС

2020.05.15 | 16:38

2
К.р за Русия.
братчет

2020.05.15 | 16:15

1
абе братчет, я си събирайте паметниците и си ги поставяйте у вас. всеки ще си слага негови си паметници.

Добави коментар

Водещи новини