До 5 г. затвор за разпространение на дезинформация за COVID-19 в Русия

Руската Дума прие днес пакет закони, свързани с пандемията от COVID-19. Депутатите са готови да разрешат на правителството да посочва "правила за поведение" на гражданите без въвеждане на извънредно положение, да окаже подкрепа за бизнеса, а също да засилят наказанията за неспазване на карантината и за разпространение на фалшиви новини, предава Би Би Си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18547

Законопроектът бе внесен от правителството на 26 март, а днес Думата (долната камара на парламента) го одобри на 3 четения.

Текстът, който предстои да бъде одобрен от горната камара и да бъде подписан от президента, предвижда наказание от 500 000 до 700 000 рубли (8900 долара) или лишаване от право за заемане на някои длъжности или затвор до 2 г. за нарушаване на карантината, довело до масово заболяване или създало заплаха за разпространението.

Ако нарушението е довело поради нехайство до смърт на човек или при умишлено създаване на заплахи от масово заразяване на хора, глобата е от 1 до 2 млн. рубли (25 000 долара) и лишаване от свобода до 5 г.

500 нови случая на коронавирус в Русия

Наказателният кодекс се допълва с новия чл. 207.1 за въвеждане на наказание за "публично разпространение на съзнателно лъжлива информация за обстоятелства, представляващи заплаха за живота и сигурността на гражданите или за предприеманите мерки за сигурността им". Наказанието е до 700 000 рубли или затвор до 3 г.

При смъртен случай вследствие на разпространение на фалшиви новини глобата е до 1,5 млн. рубли ($19 000) и до 5 г. лишаване от свобода. 

Днес Русия, която има население от 144 млн. души, съобщи за 2337 заразени и за общо 17 жертви, но се смята, че реалната бройка засегнати от коронавируса е по-висока, посочва АФП. Оздравелите са 121 души, отбелязва БНР.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18547

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет