Руски медии за коронавируса: Трябва да се готвим за италиански сценарий

25 март 2020 09:00

Руски медии за коронавируса: Трябва да се готвим за италиански сценарий
© Getty (архив)
7375 2

Печатът в Русия отразява вчерашното посещение на президента Владимир Путин в московска болница за заразени с новия коронавирус. Придружил държавния глава, столичният кмет Сергей Собянин настояваше, че страната трябва да се готви за далеч по-лоши времена, и за пръв път направи сериозно признание, че "всъщност болните са много повече", пише "Комерсант".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22470

"Виждаме, че доста хора са си вкъщи, просто е, не се изследват  Който се е върнал от чужбина, който може да си го позволи, седят си по вилите, в апартаментите, в самоизолация, чувстват се добре", обясни Собянин. Той предупреди открито, че предстои голям скок на епидемията в Москва и в цяла Русия, посочва вестникът. "За него това бе неизбежност, с която не само че е свикнал, а дни наред вече е живял в нея, продължава да живее и - слава богу - се готви за нея", се казва в репортажа. "С визитата си при болни от Ковид-19 Владимир Путин направи нещо, което не дръзна да стори засега никой от световните лидери - още повече преди онлайн срещата на върха на Г-20", добавя "Комерсант".

Путин посети болница за пациенти с COVID-19

Новият вирус се разпространява според два сценария: азиатски, при който вълната от инфектирани спада, както стана в Китай и Южна Корея, и италиански - когато тя рязко се надига. Русия трябва да се готви за "италианския сценарий", предупреждава в интервю за "Московский комсомолец" Денис Проценко, главният лекар на инфекциозната болница.

След бурното изкупуване на хранителни продукти заради започващата епидемия в Русия из социалните мрежи плъзнаха слухове, че рязко ще поскъпнат варивата, макароните и други храни, пише "Росийская газета", чиито кореспонденти обобщават ситуацията в 30 от 85-те региона на страната.

Обстановката там е различна. Някъде властите и търговията са действали превантивно и "цените не са нервозни", а там, където бумът все пак ги е вдигнал, губернаторите задействат прокуратурата, полицията и налагат твърд контрол. Но евтините стоки изчезват от щандовете, обобщава изданието.

Русия спира износа на зърнени храни

В друг материал московският официоз описва някои предстоящи стъпки на руските власти във връзка с настъплението на Ковид-19 в страната. Ще бъдат пренастроени част от 195-те хиляди банкомата в Русия, за да не връщат в оборота получени банкноти и да дават на хората само "чисти" пари, дезинфекцирани в банките. Ръководството на Чечения е забранило големите сватбени церемонии, традиционни за Северен Кавказ, за да не се струпват много хора на едно място. А Федералната адвокатска камара препоръчва провинциалните адвокати да черпят опит от тези в Москва, които подават молби за опразване на следствените изолатори заради епидемологичната ситуация.

"Известия" информира за подготвян от икономическото министерство втори пакет от мерки в подкрепа на браншовете, най-силно пострадали от вируса засега - общественото хранене и хотелите. Ведомството предлага отсрочка по главниците на заемите, по-ниски глоби от минималните при нарушения, разрешение за работа без лиценз, ако предишният е изтекъл.
Същевременно предстои правителството да получи нови пълномощия за контрол върху бизнеса. Обсъжданите мерки са уместни и актуални, но засега чиновниците само декларират промени, без да ги превръщат в дела, коментират експерти на всекидневника.

Туризмът в големите градове на Русия може да изгуби 25 на сто от годишните си печалби; коронавирусната криза може да нанесе непоправими щети на ресторантския бизнес, предрича "Известия" в друга статия.

Броят на случаите на коронавирус в Русия достигна 438, в Украйна са заразени 73 души

Всички наборници в Русия ще бъдат подлагани на тест за коронавируса, съобщава "Независимая газета".  Пандемията още не се е отразила на боеспособността на руската армия. Военните провеждат учения, тренировки, носят бойни дежурства и в страната, и във военните ѝ бази в чужбина, например в Сирия.

Планира се навреме да бъде осъществен и пролетният набор. Нещо повече, изпращането на руски специалисти от войските за радиационна, химическа и биологическа защита в Италия ще им подсигури ценен опит, който ще могат да използват при нужда в Русия, отбелязва вестникът.

"Пандемията върна света към традиционната енергетика", пише в заглавие "Взгляд". Коронавирусът и ОПЕК+ внасят тектонични промени в глобалния енергиен пазар. Най-евтиният енергоизточник, въглищата, изненадващо стана най-скъпото изкопаемо в света. А суперевтините горива - петролът и газът, може да погребат възобновяемите енергоизточници, посочва онлайн изданието.

Руски заводи прекратяват тестовете за алкохол на служителите си заради COVID-19

Как ще изглежда световният енергиен пазар, щом пандемията приключи, пита се "Взгляд" и сам отговаря: Веднага щом нещата се нормализират, европейците пак ще си спомнят за екологичния дневен ред.

"Затова евтините петрол и газ няма да убият окончателно възобновяемите енергоизточници. Но темповете на растеж при последните естествено ще се забавят, ще се провалят сроковете за изпълнение на проектите", прогнозира експертът Игор Юшков.

Пандемията вече се отрази благотворно на околната среда в цял свят, пише електронният вестник. В Пекин хората вече могат да видят слънцето, а в каналите на Венеция се вижда дъното, плуват риби и лебеди. Защото вирусът спря предприятията и транспорта в Китай и туризма в Италия.

Германски център междувременно изчисли, че вредните емисии в атмосферата ще намалеят тази година с 50 до 120 милиона тона. Вирусната криза и нетипично топлата зима ще спомогнат Германия да изпълни набелязаното в борбата с климатичните промени, допълва "Взгляд".

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22470

Повече за Коронавирус

corona
7375 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар

2020.03.27 | 08:00

67230
Споко бе , миналата седмица имахте 6 лекарства ! Тази сигурно са 20 .
Българин

2020.03.25 | 09:35

65388
Абсолютна лъжа е, че в Китай спада бройката.. погребват ги с багери!!! КОМУНИСТИ??? ЧАЙНА МОБАЙЛ твърдят, че от района на УХАН са изчезнали 8млн.клиенти???

Добави коментар

Водещи новини