Дъщерята на Борис Немцов още търси отговори

28 февруари 2020 13:44

Дъщерята на Борис Немцов още търси отговори
© Getty (архив)
654 2

Убийството на Борис Немцов, един от най-важните опозиционни политици в Москва, разтърси цяла Русия. Пет души бяха вкарани в затвора за престъплението. Но за дъщерята на Немцов случаят далеч не е приключен, коментира ДПА.

Пет години след като Немцов, един от най-яростните критици на президента Владимир Путин, бе убит недалеч от Кремъл, семейството на жертвата не вярва, че разследването ще бъде приключено. Следователите още не са разкрили мотива или основния поръчител на престъплението, казва за ДПА дъщерята на политика Жана Немцова.

Повече руснаци искат паметник на убития опозиционер Борис Немцов

В четвъртък се навършиха пет години от убийството, извършено на мост близо до Червения площад. Немцов бива прострелян няколко пъти, докато върви със своя позната след вечеря. Очаквало се е той да оглави протестна манифестация в края на същата седмица.

Според Жана Немцова няма съмнение, че това е било политически мотивирано убийство. Следователите не потвърждават това твърдение. За да го направят, е необходима още работа. "Изобщо няма никакво движение по делото", казва в имейл 35-годишната журналистка Немцова.

Навални настоя да бъдат разкрити виновниците за смъртта на опозиционния лидер Борис Немцов

Немцов, който умря на 55 години, бе либерален реформатор, служил като вицепремиер през бурните 90 години на миналия век. Впоследствие той стана изтъкната фигура в политическата опозиция и непримирим опонент на Путин.

Витаят предположения, че Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на размирния южен регион Чечения, може би е замесен в убийството. Мъжете, признати за виновни за убийството, са били свързани с властите в региона.

Рамзан Кадиров: Присъдата за убийството на Борис Немцов е странна

Немцова, която се премества в Германия след убийството от съображения за сигурност, е убедена, че Путин най-малкото е подхранвал политически климат, довел до убийството. Тя е работела като журналист в германското радио "Дойче веле" в западния град Бон и е съосновател на Фондацията за свобода "Борис Немцов". И не вижда за себе си професионално бъдеще в Русия.

Миналата седмица Организацията за сигурност сътрудничество в Европа (ОССЕ) поиска от Москва да разследва убийството по-задълбочено. Властите отказват да публикуват записите от камерите за наблюдение или да разпитат свидетели относно евентуалния поръчител. Руското външно министерство отказа на ОССЕ достъп до евентуални доказателства, защото информацията може да съдържа държавна тайна", писа критичният към Кремъл вестник "Новая газета".

Немцова казва, че това е неубедително извинение на руското външно министерство. Записите от наблюдателните камери трябва да бъдат прегледани, тъй като могат да разкрият повече за престъплението и неговите извършители, казва тя. Властите твърдят, че няма такива видеозаписи.

"Разбрахме, че следата води до Чечения и се губи някъде там", казва в отделно интервю Иля Яшин, приближен на Немцов опозиционен активист. "Напълно е вероятно, че тя трябва да бъде търсена по-нататък в Москва, дори по най-високите етажи на властта", каза той пред новинарската медиа "Настояшчее время".

Яшин и опозиционният лидер Алексей Навални са свикали за събота в центъра на Москва възпоменателно шествие за Немцов. Проявата трябва да се превърне и в протест срещу планираните от Путин множество промени в конституцията и присъдите срещу продемократични демонстранти, излизали миналата година по улиците.

"Руските граждани не искат да се примиряват с огромна справедливост", каза Немцова. Тя добави, че би желала да участва в шествието, въпреки че не може да си представи да се върне в Русия.

В Русия вече е традиция да не се разкриват политическите убийства

 

654 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.02.28 | 17:49

1

Рускенефа имаше шанс да стане съвременна демокрация със Немцов , а не империя на злото със диктатор, като Путин.

Но, всяко зло за добро.

Няма как та си Русофоб

2020.03.02 | 09:17

2

Ако не си пълен идиот.

Добави коментар

Водещи новини